Kunstfort x TXT presenteert Cross Stitch

zaterdag 27 mei 13:00 - 17:00

In het kader van de samenwerking tussen Kunstfort bij Vijfhuizen en TXT, de textielafdeling van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, nemen de studenten van de drie studiejaren van TXT het Kunstfort over en presenteren ze hun ideeën tijdens een publieksprogramma van 13 mei tot en met 29 mei.

Sommige werken gaan over de geschiedenis van het Kunstfort en de verbindingen met de koloniale tijd. Zo wordt de architectuur van het fort onderzocht, evenals de relatie met verouderde lemen schuilplaatsen, queerness en piraterij. Ook onderzochten studenten het Indonesische Wayang kulit, een vorm van poppenspel en cabaret en de link met ontspanning en vermaak tijdens oorlogstijd; evenals alternatieve en meervoudige identiteiten vanuit een ‘militair’ perspectief. Gezamenlijke kooksessies met lokale eetbare planten dienen als manier om koloniale geschiedenissen te ontvouwen en tegelijkertijd een politiek standpunt in te nemen.

Andere studenten verdiepten zich in de verschillende menselijke en niet-menselijke gemeenschappen en ecologieën rond het Kunstfort, waarbij ze lokale flora gebruikten om collectieve bijeenkomsten te ontwikkelen, gedroogde planten aanwendden als sculpturale stukken en opgegraven grond en opgepompt water inzetten als elementen voor het maken van fluïde toevluchtsoorden en aardingsrituelen. 

De studenten onderzochten ook het agrarische landschap rondom Kunstfort, evenals de geluidsoverlast en hoe deze het milieu beïnvloedt.Weer andere studenten richtten zich op textieltechnieken en schrijven als instrumenten voor het vertellen van verhalen en voor verandering. Vergezel hen tijdens een boottocht rond het fort, voer gesprekken tijdens het weven en knopen van wilgentakken of scheer oude kledingstukken in gemeenschappelijke workshops. 

Let ook op hoekjes en gaatjes in het gebouw die wachten om gevuld te worden met fictieve verhalen en nieuwe realiteiten.

Deelnemende studenten: Lian Bi, Nanna-Lucie Bregendahl-Axilgård, Rosa van Burik, Julia De Martino, Lou Elie dit Cosaque, Emma van Herk, Hanna IJsselstein Mulder, Adèle Josse, Anna Klas, Freja Kristiansen, Sojin Lee, Chichy Obi, Carl-Johan Paulsen, Aimée Phillips, Sterre Pomper, Sophie Dandanell, Audrey Ristawati, Olivia de Ruiter, Kristina Schädler, Hannah Smith, Dariya Trubina, Caro de Valk, Luis Weber, Marie-Sophie Willfort, Ondine Williams, Jule Wolfs, Nikola Woudstra.

Locatie