Leerlingen groep 8 schooljaar 2018-2019
Leerlingen groep 8 schooljaar 2018-2019 Wilma Knoppersen

Het verhaal van de Razzia

7 september 2019 om 09:51 Historie Deel je nieuws

Deze kinderen, nu oud-leerlingen van basisschool Bij de Bron, hebben net de overstap gemaakt naar het voortgezet onderwijs.

In september 2018 hebben zij samen met  leerlingen van groep 8 van de Puttense basisscholen zich verdiept in de Razzia van Putten. Aan de van hand van lesmateriaal dat jaarlijks aangereikt wordt door Stichting Oktober 44, hebben ze geprobeerd zich een beeld te vormen van een aantal slachtoffers. Aansluitend was op 2 oktober de jaarlijkse Scholendag.

Groep 8 van school Bij de Bron blikt terug op deze weken en kijkt ook vooruit naar de toekomst. Er wordt verteld over de personen die ze op school onderzocht hebben. Ze herinneren zich de namen, de persoonlijke situaties en de beroepen. Ook hebben ze gedichten en werkstukken gemaakt

De Scholendag op 2 oktober heeft indruk gemaakt. Met medeleerlingen hebben de leerlingen nabestaanden van slachtoffers gesproken. Verder was er gelegenheid om verschillende materialen te bekijken zoals de stengun en een kampjasje. Ook de werkstukken die ze op school gemaakt hadden waren daar te bezichtigen. .Veel indruk maakte de  stille tocht door de Dorpsstraat naar het monument. Dezelfde weg die de Puttense mannen ook hebben afgelegd.

De leerlingen zijn unaniem in hun mening dat het verhaal, dat in de Oude Kerk gehouden werd, het meest aansprak. ‘Het verhaal was gewoon goed,’ zeggen ze.

De herdenking van de Razzia vinden ze belangrijk. Ze geven aan dat je op die manier laat zien dat je stil wilt staan bij deze gruwelijke gebeurtenis en in gedachten bent bij de slachtoffers

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie