Een visie op wonen

19 februari 2020 om 11:43 Column Deel je nieuws

Elke gemeente is bezig met haar eigen woonvisie en benadert die vanuit verschillende uitgangspunten. Zo lijkt Harderwijk op dit moment een aantal lege plekken aan het opvullen te zijn met woonruimten en heeft nogal wat lege winkelruimtes, is Nunspeet bezig met de discussie of er zoveel huizen moeten komen en voor wie, en nu is ook in Putten over de woonvisie te lezen. 

 

Volgens de gemeente Putten zijn er tot 2025 tussen de 170 en 210 sociale huurwoningen extra nodig; na 2025 zal de behoefte aan sociale huurwoningen toenemen, maar neemt het tempo af en zouden er tussen de 50 en 75 extra woningen nodig zijn.

 

Nu kan ik, zonder verstand van enige Woonvisie, zeker niet inschatten hoeveel huizen er ergens nodig zijn, maar in de column van Nunspeet heb ik aangegeven dat het in feite een simpele rekensom is. Hoeveel mensen staan er op de verschillende wachtlijsten en voor hoelang; daar komt een bepaald getal uit, gooi er nog een percentage op en zoveel huizen moeten er de komende tijd gebouwd worden. Natuurlijk mag Nunspeet niet met Putten vergeleken worden of Harderwijk, Nunspeet heeft zelfs een bureau in de arm genomen die berekend heeft dat tot 2030 1000 nieuwe woningen nodig zouden zijn, maar het is wel een groot verschil met Putten. 

 

In Nunspeet heeft de oppositie kritische vragen gesteld, zo in de trant van of alles wel nodig is voor eigen inwoners of ook voor instromers. Maar een belangrijk fenomeen moet wel altijd meegenomen worden, in welke berekening dan ook, en dat zijn de starters (nieuwe mensen op de sociale huurwoningmarkt) en de senioren die proberen zelfstandig te blijven wonen zolang het kan. In de woonvisie Putten wordt al signalen afgegeven dat het aantal  mensen dat vertrekt uit Putten groter is dan wat er binnenkomt. Door de krapte op de woonmarkt zullen de starters het steeds moeilijker gaan krijgen op deze markt en daar moet natuurlijk als eerste voor gebouwd worden, wil Putten met name deze mensen binnen de gemeentegrenzen houden. 


De woonvisie spreekt van het feit dat tot 2025 een uitbreiding van rond de 690 woningen noodzakelijk is en dat er gestreefd wordt naar 170 tot 210 sociale huurwoningen en een vergelijkbaar aantal betaalbare koopwoningen tot 2025. En dan ben ik het even kwijt: men geeft een getal aan van 690 wat noodzakelijk is en streeft naar max 210 sociale huurwoningen en max 210 betaalbare koopwoningen. Dan komt men toch nog een kleine 300 woningen te kort of zouden dat dan niet-betaalbare koopwoningen worden? 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie