Door telescopen kijken naar sterren en planeten
Door telescopen kijken naar sterren en planeten Stichting Schapedrift

Donderdag 19 maart 2020: Beleef de nachtelijke hemel bij schaapskooi Ermelo

11 maart 2020 om 05:56 Activiteiten Deel je nieuws

Donderdagavond 19 maart geven Gert Schuurman van NMP Ermelo en Kees Witteveen van Astra Alteria een presentatie over de nachtelijke hemel in het bezoekerscentrum bij schaapskooi Ermelo. Bij helder weer kunnen buiten de sterren en planeten door telescopen bekeken worden. Deze avond is Venus te zien en kunnen er wintersterrenbeelden waargenomen worden. Als het bewolkt is, wordt een tellurium ingezet. Van 19.30-21.30 uur; inloop vanaf 19.00 uur. Entree € 5,00 incl. koffie of thee, vrienden van Schapedrift € 4,00. Reserveren via www.schapedrift.nl. 

Heelal

Gert Schuurman en Kees Witteveen zijn al jaren geïnteresseerd in ruimtesondes en in planeten als Pluto en Mars. Ze raken niet uitgepraat over de geheimen van het heelal. Schuurman: ,,Het gaat niet alleen om wat je kunt zien, maar ook wat daar weer achter zit in de ruimte. En de kunst is dat te vertalen naar het dagelijkse leven. Het grappige is dat je dat soms kunt uitleggen aan de hand van een Donald Duck. Er is een verhaal waarin hij met zijn neefjes na een dagje uit naar bed gaat. Dan zie je op het plaatje dat de maan verkeerd is getekend en dat het eigenlijk ochtend is. Of een keer toen het WK voetbal op het Zuidelijk Halfrond plaatsvond, zag je dat schaduwen de andere kant op vallen. Dat zijn dingen die je goed kunt uitleggen. Op een projectiescherm worden de sterren getoond en door het tellurium kan men de beweging van de aarde en de maan rondom de zon zien. Ook is er uitleg van de seizoenen en hoe een maanverduistering werkt. Beide heren en organisaties zijn ook betrokken bij de Nacht van de Nacht, die op 24 oktober bij de schaapskooi gehouden wordt. Dan is er een avondvullend programma rond de beleving van de duisternis, met o.a. nachtexcursies, telescopen, verhalen en presentaties.

Bereikbaar

De Ermelose schaapskooi en het Bezoekerscentrum Ermelosche Heide zijn gelegen aan de Postweg (bereikbaar via de Drieërweg) te Ermelo. Een routebeschrijving voor fiets en auto is te vinden op de website van de Stichting Schapedrift Ermelo. Meer informatie over de Ermelose schaapskooi is te vinden op de website van de Stichting Schapedrift Ermelo: www.schapedrift.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie