de eerste pagina van 12 geschreven vellen van het verhaal over de bevrijdingsweek van Putten.
de eerste pagina van 12 geschreven vellen van het verhaal over de bevrijdingsweek van Putten. w. termaat

De veelbewogen week van 6 april tot 21 april 1945.

28 april 2020 om 17:48 Historie Deel je nieuws

Het betreft een verslag van de bevrijding van Putten, opgetekend 25 april 1945 op boekhoudfoliovellen door de overgrootvader(Willem Arendsen) van mijn vrouw, vorig jaar gevonden tussen oude papieren. Ik heb hiervan een transcriptie gemaakt. Helaas kan ik maar een deel hieronder toevoegen door de ' aantal tekens' restrictie.

Maandag 23 april ‘45

Een en ander over de veelbewogen week van maandag 16 april tot zaterdag 21 april

Jl. maandag 16 april was hier de gehele omgeving uiterst gespannen. Iedereen voelde dat er wat zou gaan gebeuren. De moffen trokken die hele dag met grote colonnes terug met allerlei gevorderde wagens en paarden van de boeren en ook fietsen in menigte. Men was niet veilig met een fiets op weg en ook niet met een fiets in huis, die ze in hun terugtocht meenden nodig te hebben. Alles was van hun gading. Zelfs met hele kudden koeien, tot 200 stuks, kwamen ze mee door trekken om op hun rooftocht mee te voeren en zich op deze wijze van eten te voorzien. De gehele dag was het onophoudelijk terugtrekken met allerlei ontelbaar materiaal. ’s Avonds nam de vlucht nog grotere afmetingen aan toen wij hoorden dat de Canadezen reeds Apeldoorn veroverd hadden en in de richting Barneveld, Voorthuizen naderden. Laat in de avond ± half elf werd Putten onder vuur genomen en de eerste granaat kogels hoorden wij door de lucht suizen. Wij vlogen allen in de kelder incluis de kleine Aalt die in een oud wiegje in de kelder zijn nachtslaapje deed. Wij met ons zessen en de 2 evacués hebben een angstige nacht doorgebracht, doch gelukkig toen het ’s morgens om half zes dag werd, was er bij ons niets gebeurd. Hoewel bij ons in de buurt zeer veel, nl. het huis van bakker Jansen van de Ato - Voerman- Bijvanck. Van van Keulen- , van Schut(de Lindeboom), het huis waar tante Aartje woont en nog meer in die buurt. In een woord een ruïne. Ook waren 6 moffen gedood en hier en daar lag er een bij de straat. Met hier en daar vehikels van wagons en auto’s van de moffen. 

De volgende dag dinsdag 17 april raakte de spanning ten top toen ieder kon zien wat er de vorige nacht gebeurd was. En kon ieder zijn geluk en behoud aan God danken, ook zelfs nog de mensen wiens huis en goed in elkaar lag, dat ieder nog het leven had behouden. Ook tante Aartje kwam dinsdag naar ons toe vluchten, want die had met de buren huis en haard verlaten en waren zeer onverantwoordelijk tegen het granaatvuur in, in de nacht naar Huinen gevlucht. n. 

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie