Met z’n allen verklikkertje spelen

1 mei 2020 om 12:58 Opinie Deel je nieuws

In deze Coronacrisis lees je soms ook andere artikelen en vandaag stond er een opvallend artikel te lezen in De Stentor, nl. “Putten vermoedt meer drugscriminaliteit in buitengebied dan is ontdekt (en wil dat inwoners gaan verklikken)”. Op zich een zeer opvallende kop die uit twee delen uiteen valt. 

 

Het eerste deel van de kop gaat over het feit dat het college van B&W het vermoeden hebben dat er in het buitengebied van Putten meer drugscriminaliteit zou zijn, dan men kan ontdekken of opsporen. En dat is een inderdaad een groot probleem. Zo wie zo is criminaliteit een groot probleem, maar zeker als het gaat om drugs. Slecht voor het lichaam en zeker slecht voor jongeren. Echter waar is dat vermoeden op gebaseerd? Volgens het artikel zijn er in 2017 “ … in een garagebox grondstoffen en apparatuur gevonden voor het maken van amfetamine … ” en “ … in maart van dit jaar is in een schuur aan de Driestweg een drugslab opgerold … “. Op zich niet veel; ik zou kunnen zeggen, daar zou je trots op kunnen zijn. Maar het college heeft de Puttense cijfers vergeleken met die uit de regio en het land en komt daardoor tot de conclusie dat er meer moet zijn in het buitengebied. Dit wordt onderschreven door een rapport van het Regionaal Expertise en Informatie Centrum.

 

Ok, de boodschap is duidelijk: er wordt te weinig aangetroffen aan drugsgerelateerde zaken in het buitengebied van Putten, maar om dan meteen elke inwoner van Putten te vragen om op te gaan treden als verklikker, is toch wel een grote stap. Deel 2 van de kop: de verklikker.
Gemeente en politie zijn van mening dat de Puttenaren misstanden en zelfs vermoedens van misstanden eerder moeten melden en dat zou dan moeten gebeuren middels een meldpunt.

 

Toch even kijken. Ten eerste het melden gaat via inloggen via DigiD en zal dus niet zo anoniem zijn. Vervolgens staan op de site een aantal punten genoemd, waaruit zou kunnen blijken dat er ergens een drugslab zou zitten: ‘een amandelachtige geur’; ‘zoete weeïge geur’; ‘geur van aceton’; ‘enig pand zonder sneeuw op het dak’ (in de zomer?); ‘pand maakt een verlaten indruk’; ‘pand lijkt onbewoond/ongebruikt’.
Op zich allemaal wel duidelijke dingen, maar je gaat toch als burger niet de hele tijd als je in het buitengebied bent, fietst of wandelt, met je neus lopen snuffelen. 

Henny A.J. Kreeft

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie