Opgevangen padden
Opgevangen padden Aart van Dusschoten

De padden zijn over!

19 mei 2020 om 16:13 Natuur en milieu Deel je nieuws

Ieder voorjaar komen de padden uit hun winterslaap en gaan ze op pad. Wanneer het moment van de paddentrek daar is, staat de werkgroep Padden klaar. Er wordt een afrastering geplaatst en emmers ingegraven. De dieren worden opgevangen om te voorkomen dat ze worden platgereden.

De vijver op park De Veluwse Hoevegaarde is een belangrijke plek waar padden, kikkers en watersalamanders leven. In maart 2001 kreeg de Stichting Natuur en Milieu Putten de melding, dat er op de Krach­tighuizerweg bij het bungalowpark heel veel padden doodgereden waren. Wat waren die platte padden een akelig en triest gezicht! Nog dezelfde avond ging een groep vrijwilligers met emmers en zaklampen op pad om de padden van de weg en het fietspad af te halen en veilig naar de vijvers van het park te brengen. Het jaar erop werden maar liefst 2500 dieren overgezet. Een jaarlijkse traditie was geboren…

Goed gebruik is dat schoolklassen komen helpen. Dit jaar hebben leerlingen van groep 6 van de Schuilplaats en groep 7 van de Wegwijzer geholpen om de dieren over te zetten. Vrijwilligers van de zorgden voor de uitleg en begeleiding. De dieren zijn uitgezet in de nieuwe paddenpoel in het waterwingebied de Poolse Driesten van Vitens, waar ze zich kunnen voortplanten.

De Stichting Natuur en Milieu Putten organiseert inmiddels al 19 jaar het overzetten van de padden. En met succes, want ook dit jaar zijn er weer honderden dieren overgezet. Om precies te zijn: 878 padden, 10 bruine kikkers, 1 heikikker en 4 watersalamanders.

Wilt u volgend jaar ook meehelpen met dit leuke werk? Meldt u dan aan via info@natuurenmilieuputten.nl .

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie