Krommestraat
Krommestraat Puttens Histerisch Genootschap

Krommestraat adieu!

7 juni 2020 om 19:40 Overig Deel je nieuws

Men heeft de euvele moed een deel van de Krommestraat onder nieuw plaveisel te laten verdwijnen. Elkander behoeden voor de vergetelheid is een groot goed. Gaarne wordt dan ook uw aandacht gevraagd voor de historie dezer straat, zoals wijlen de heer Friso heeft beschreven:

“De Krommestraat is een van de wegen, die in het midden van de 19e eeuw al verhard was. De verharding bestond uit veldkeien, die in de bossen en nop de heide in die tijd nog in grote hoeveelheden konden worden gevonden. In het kader van de werkverschaffing liet men in die tijd werklozen vaak keien zoeken of oer halen. Oerstenen werden namelijk ook wel wegverharding gebruikt.

In 1869 blijkt de bestrating van de Krommestraat “erg onregelmatig” te zijn. De gemeenteraad besluit vrijkomende keien, afkomstig uit gedeelten van de Achterstraat, te gebruiken om de Krommestraat daarmee te herstraten. Voor de Achterstraat worden “keien in het veld geraapt”.

De bestrating van de Krommestraat houdt het ruim twintig jaar vol. In de raadsvergadering van 21 december 1891 wordt bepaald dat de Krommestraat “opnieuw van keien moeten worden voorzien omdat de bestaande verharding voortdurend onregelmatig is”.

Later worden de keien vervangen door klinkerverharding. Bij de laatste reconstructie van het Kerkplein wordt de Krommestraat heringericht. Het oude tracé wordt daarbij opnieuw geaccentueerd.

Op de plaats van de na de laatste Wereldoorlog afgebroken zeer oude, maar ook zeer fraaie boerderij is in 1984 het informatiebureau van de plaatselijke Vereniging voor Vreemdelingenverkeer gebouwd. Het bureau werd later ondergebracht in een gedeelte van de benedenverdieping van het flatgebouw dat westelijk van het Kerkplein verrees. De modezaak “Klein Kleding” vestigde zich in nagenoeg het gehele overige gedeelte van de benedenverdieping van dit flatgebouw.

De Krommestraat werd in het verleden wel het “Kromme Ellenbogensteegje” genoemd. De overlevering luidt dat de Kozakken langs dit wegje in 1815 het dorp Putten zijn binnengetrokken om het van de Franse overheersing te bevrijden.“

Uit: Gaandeweg, Straatnamen in Putten, Klaas Friso en Antoon Klaassen (Putten, 1984/2006)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie