Wat een geluk dat jij er bent!

24 juni 2020 om 11:43 Corona Deel je nieuws

Als je tussen de 6-23 jaar bent en je voor iemand zorgt met een ziekte, beperking of verslaving dan ben je een jonge mantelzorger. Daar heb je meestal niet vrijwillig voor gekozen, maar dit is als vanzelfsprekend ontstaan doordat er in jouw gezin/familie iemand zorg nodig heeft. Dit kan bv. een naast familielid zijn zoals een broer of zus zijn, maar ook één van je ouders .

Vanuit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 opgroeiende kinderen een jonge mantelzorger is. Mantelzorg krijgen en geven is bijzonder. Het doet wat met je! Belangrijk is dat er ook aandacht en begrip is voor wie je bent en wat je doet als jonge mantelzorger.

Afgelopen maanden heeft ook de coronacrisis een forse impact gehad op het leven van veel jonge mantelzorgers. Elk huishouden werd op zichzelf teruggeworpen doordat sociale contacten werden beperkt. Dus ook minder hulp van anderen en een zwaardere belasting voor de (jonge) mantelzorgers. Het leven werd schraler, minder sociale contacten, thuis werken, online schoolopdrachten en meer mantelzorg. Mogelijk nog een extra angst voor besmetting van kwetsbare gezinsleden. Zo leef je maanden (bijna) in quarantaine.

De stap om nu mee te gaan in de versoepeling van de regels en richtlijnen is voor veel jonge mantelzorgers extra spannend. Er is begrip, aandacht en erkenning nodig. “Een gezonde balans tussen draagkracht en draaglast is belangrijk om de mantelzorg goed en gezond voort te kunnen blijven zetten zonder dat er overbelasting ontstaat” aldus Lisanne.

Ken jij iemand of ben je zelf een jonge mantelzorger en wil je dat delen met lotgenoten en wil je op de hoogte gehouden worden van activiteiten en nieuwtjes?

Neem dan contact op met Lisanne, Mantelzorg@welzijnputten.nl of via Mantelzorg@welzijnermelo.nl

Patricia Bongers, eigenaresse van Bruna Putten en Erik en Gretha Verbaas eigenaar van Bruna Ermelo hebben al enkele jaren samenwerking met plaatselijke Welzijn organisatie. Ook deze zomer volgt een mooie campagne waarbij het gaat om (h)erkennen, respect en waardering voor hun plaatselijke jonge helden. De sociaal betrokken ondernemers schenken een mooie regenboogbal aan iedere jonge mantelzorger die zich hiervoor heeft aangemeld via mantelzorg@welzijnputten.nl of mantelzorg@welzijnermelo.nl

Met dit geweldige initiatief voeren we campagne opdat maatschappelijk positief wordt stilgestaan en waardering kan worden gegeven naar onze plaatselijke jonge mantelzorgers

De zomeractie loopt vanaf 1 juli tot 1 september 2020.

Meld je aan!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie