Wij Putten wil voorkomen dat starters achter het net vissen als ze een nieuwbouwwoning willen kopen.
Wij Putten wil voorkomen dat starters achter het net vissen als ze een nieuwbouwwoning willen kopen. Luuk Obbink

Wij Putten: vragen over zelfbewoningsplicht

16 augustus 2020 om 16:06 Politiek Deel je nieuws

Hoe staat het met plannen van de gemeente Putten om voor nieuwbouwwoningen een zelfbewoningsplicht in te voeren? Dat wil de fractie van Wij Putten graag van het college weten.

Steeds meer gemeenten in Nederland kiezen ervoor om kopers van nieuwe woningen te verplichten om zelf in de woning te gaan wonen, zo bleek onlangs uit een inventarisatie van Het Financieele Dagblad. Toen de Woonvisie in de gemeenteraad aan de orde kwam, heeft Wij Putten het college gevraagd te onderzoeken of een zelfbewoningsplicht ook in Putten een optie kan zijn. Het college heeft hier in de definitieve versie van de Woonvisie gehoor aan gegeven. “Met een zelfbewoningsplicht voorkom je dat beleggers de woningen opkopen, om ze vervolgens voor veel geld te verhuren”, zegt raadslid Joyce Kamphuis van Wij Putten. “Vooral starters zijn daar de dupe van, want die vissen in dezelfde vijver. We zetten forse stappen met het bouwen, maar voorlopig is het vooral voor hen nog heel lastig om in Putten aan een woning te komen.”

De fractie wil graag van het college weten of er al vorderingen zijn gemaakt met het onderzoek naar de zelfbewoningsplicht en op wat voor termijn het college hier helderheid over kan verschaffen. Wij Putten heeft gevraagd om schriftelijke beantwoording van de vragen. “Het grootste probleem op de woningmarkt is schaarste. We maken liever de lokale starter blij met zo’n woning dan een belegger, die uit is op rendement”, besluit Kamphuis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie