OV-ambassadeurs geven telefonische inlichtingen.
OV-ambassadeurs geven telefonische inlichtingen. Provincie Gelderland

Senioren en het openbaar vervoer

3 mei 2021 om 13:58 Verkeer en vervoer Deel je nieuws

Wegwijs in het openbaar vervoer met OV-ambassadeurs

03-05-2021

OV-ambassadeurs organiseren vrijwillig voorlichtingsactiviteiten over reizen met bus en trein voor leeftijdsgenoten. Want het openbaar vervoer is er voor iedereen. Maar zo vanzelfsprekend is reizen met een OV-chipkaart niet, of weten hoe je moet overstappen tussen verschillende vervoerders. Provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel zetten daarom al jaren OV-ambassadeurs in. En dat werkt!

OV-ambassadeurs weten veel van het openbaar vervoer, omdat ze erin werkten of nog steeds heel veel van het openbaar vervoer gebruikmaken. Ze geven advies tijdens informatiebijeenkomsten, inloopspreekuren en proefreisjes. COVID-19 en de maatregelen in het openbaar vervoer zorgden ervoor dat dat helemaal anders moest. Maar de OV-ambassadeurs zijn nog steeds bereikbaar, en helpen maar al te graag. OV-ambassadeur Jan Mons over de stap naar digitaal: “Het lijkt een hele toestand, maar het valt best mee.”

Telefonisch spreekuur

Vanwege COVID-19 houden OV-ambassadeurs nu regelmatig telefonische spreekuren. OVragen zijn wel iets veranderd, merkt OV-ambassadeur Jan Mons. “Mensen hebben vragen over hun abonnement, of willen weten wat er gebeurt met de keuzedagen voor 60+’ers en het dragen van mondkapjes. We helpen een kwetsbare risicogroep, en we zijn zelf ook geen 20 meer. We vertellen bijvoorbeeld hoe iemand vooraf kan zien of een bepaalde trein druk is. Het is rustiger dan voorheen, zeker buiten de spits. Eigenlijk vindt iedereen die dan weer reist het erg meevallen.” 

Bereikbaar voor grote groep ouderen

Ouderen kunnen 5 ochtenden, 2 middagen en 2 avonden per week terecht met vragen. 

Beeldbellen

Vanaf mei 2021 helpen OV-ambassadeurs ook via beeldbellen. Stelt iemand tijdens een telefonisch spreekuur een vraag waarbij beeld handig is, wordt gevraagd of diegene computervaardig is. Zo ja, dan volgt een beeldbelafspraak.  Ook gaat een groep OV-ambassadeurs online presentaties geven.

Digitaal werken was wel even wennen. Mons: “Ik was digitaal al vrij handig, maar had nog een telefoon met toetsen en een computer zonder camera en microfoon. Het is een uitdaging, maar zo blijf ik ook een beetje bij. De technieken zijn gebruiksvriendelijk. Als je even goed kijkt, kun je er prima mee werken.”

Online contact

Meer informatie over de OV-ambassadeurs en de informatieactiviteiten staat op de website van Ervaar het OV.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie