Huren van vakantiehuisjes

5 juni 2020 om 12:02 Opinie Deel je nieuws

Volgens een artikel in De Stentor gaat het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) dertig vakantiehuizen huren voor asielzoekers op zes verschillende Landal GreenParks. Aangezien een bewoner van een bepaald AZC om hulp heeft gevraagd, wordt er momenteel actief gecommuniceerd met verschillende organisaties in dit dossier. 

 

Het COA heeft in het artikel gemeld dat tot december maximaal vijf gezinnen met statushouders worden opgevangen op parken dichtbij de gemeenten waar ze uiteindelijk geplaatst worden (ook voor Putten) en dat ze in de parken al vast gaan beginnen met hun inburgeringscursus.  
Dat is een nobel streven, echter na wat telefoontjes en uitgebreide whatsapp gesprekken, ben ik achter gekomen dat er hier en daar toch nogal wat problemen zijn. 
Zo heeft een bewoner van een AZC om hulp gevraagd, daar hij wil werken om voor zijn gezin te kunnen zorgen. Echter hoe zit het dan met de vergunningen (statushouders dus) en de verschillende cursussen?   

 

Op het AZC waarover we hier praten, blijkt een tijdelijk verloop van NT2-docenten te zijn en op dit moment geen docent te zijn, men wacht er op en men heeft mogelijk wat problemen met zo iemand te betalen. Daarnaast is het zo, dat door de Coronacrisis de verschillende cursussen allemaal hebben stilgelegen. Natuurlijk is er wel wat gedaan met digitale lessen, maar daar moet je toch wel eerst een basis voor hebben om daar mee door te kunnen gaan. 

 

Op dit moment worden ruim 27.000 asielzoekers opgevangen in de verschillende AZC’s, waarbij de statushouders na verloop van tijd de mogelijkheid moeten krijgen om een vaste woonplaats te krijgen buiten de AZC’s. En toch blijken de verschillende AZC’s nog steeds uit te breiden, er nieuwe AZC’s te komen of voor grote bedragen gaan verbouwen. 
Ik vraag me in alle eerlijkheid af of er voor de mensen die nu in AZC’s wonen, genoeg duidelijkheid is omtrent status, vergunning en mogelijkheden en worden deze mensen wel optimaal geholpen. Als er bewoners van een AZC hulp nodig hebben, dan kunnen ze aan de bel trekken.

Henny A.J. Kreeft / KhamakarPress 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie