Oogstfeest Putten
Oogstfeest Putten Indebuurt

Woning op platteland wordt ‘kleine woning’

22 juni 2021 om 15:37 Lokaal Deel je nieuws

Laatst kon men lezen dat negen panden in het buitengebied van Putten een andere bestemming krijgen. De bestemming wordt ‘Kleine (plattelands) woning’. Eerder was een vergunning voor tijdelijke bewoning afgegeven.  

Niet bewonen
Volgens de site van Putten is een motie in 2014 door de gemeenteraad aangenomen. De motie heet ‘Bestemmingsplan oude situatie’. De aanleiding was een aantal zienswijzen van mensen die reeds lange tijd een woning gebruiken of verhuren wat vanuit het bestemmingsplan niet was toegestaan.    

Het blijkt dus sinds 2016 beleidsregels zijn voor ‘langdurige illegale woonsituaties’. Mensen die een pand hebben, wat niet bewoond mag worden, maar wel aantoonbaar vanaf 1992 wordt bewoond.
Op zich een vreemd iets, dat het ‘illegaal bewonen’ nu op deze manier wordt rechtgetrokken en legaal wordt gemaakt. Vanaf 1992 illegaal bewonen, in 2016 de beleidsregels opstellen en 2021 voor een aantal woningen beleid toepassen. Gemeente had aangegeven dat men zich moest aanmelden voor 1 januari 2019. 

Tiny House
Het zijn woningen met woningrecht van driehonderd vierkante meter. En dat worden dan ‘Kleine (plattelands)woningen’ genoemd. 
De site rentmeesters.nl heeft juist vandaag een blog geplaatst over ‘Een kleine woning op het platteland’. Natuurlijk niet hetzelfde, zal men zeggen, want er zit verschil in beide kreten. Maar toch, er wordt nogal gewerkt aan ‘Kleine (plattelands) woning’ of ‘Een kleine woning op het platteland’. Er is zelfs een algemene kreet voor deze woningen: Tiny Houses. Er is een Tiny House beweging. 

Op de site van Tiny House Nederland wordt uitleg gegeven over deze nieuwe woonvorm. Een Tiny House is een kleine, volwaardige en vrijstaande woning. Belangrijk is dat het vloeroppervlak maximaal 50 vierkante meter is. Het huis wordt permanent bewoond en is dus niet bedoeld als een recreatiewoning. 
Gezien het oppervlak van 50 vierkante meter, kan men zeggen dat het een Tiny House, een kleine woning op het platteland. 

En dit staat in schril contrast met datgene wat de gemeente aangeeft, (maximaal) driehonderd vierkante meter. Als de kreet van Tiny House wordt gehanteerd, is een ‘Kleine (plattelands) woning’ in het buitengebied van Putten 6 maal groter dan een Tiny House. Met andere woorden zouden er in feite 6 x 9 kleine woningen (kunnen) staan.  

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie