Stoelenmatter Hendrik Ruitenbeek komt ook naar het Knolletjesfeest
Stoelenmatter Hendrik Ruitenbeek komt ook naar het Knolletjesfeest eigen foto

Knolletjesfeest op de Mariahoeve gaat door

25 oktober 2021 om 14:47 Lokaal Deel je nieuws

Museumboerderij de Mariahoeve aan de Kiefveldersteeg in Putten staat op zaterdag 6 november in het teken van het ‘knolletjesfeest’. Omdat het evenement vorig jaar moest worden afgelast vanwege de Coronapandemie, is het enthousiaste vrijwilligersteam samen met de beheerders extra blij dat dit festijn nu wel kan doorgaan.

Het knolletjesfeest is gebaseerd op het fenomeen dat vroeger na de roggeoogst de akker werd ingezaaid met stoppelknollen. Stoppelknollen vormen voor de koeien een gezond voer in de herfst en de winter. Dat het niet alleen als koeienvoer kan dienen, wordt bewezen tijdens dit knolletjesfeest. Je kunt ze proeven, maar er wordt ook getoond dat ze geschikt zijn om er bijvoorbeeld een lekkere stamppot van te maken.

Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement is er veel meer te zien en te doen. Zo is slager Ruud Dijkhuis – november is immers de slachtmaand – aanwezig om te demonsteren hoe een slager in vroeger tijden werkte. Er worden oude ambachten beoefend zoals stoelenmatten en kantklossen. En bakker Piet van Bentum stookt de oven van het bakhuis van de Mariahoeve warm, om er zijn brood te bakken op de wijze zoals de vroegere bewoners, de gezusters van den Brink, het ook altijd hebben gedaan.

De rogge die van het veld is gehaald waar nu de stoppelknollen staan, wordt gedorst, natuurlijk ook op een wijze zoals de gezusters van den Brink dat decennia terug deden. De rogge stond er dit jaar door de vochtige zomer niet mooi bij. Maar ook Geertje, Steventje en Maria hadden wel eens een slechte oogst.

Natuurlijk staan de gidsen van de Mariahoeve klaar om u door de museumboerderij te leiden. Zij vertellen u het indrukwekkende verhaal van de drie gezusters, die moderne ontwikkelingen negeerden en bleven boeren op de wijze die hun ouders hun hadden geleerd. Vanaf 10.00 tot 15.00 uur bent u welkom aan de Kiefveldersteeg 11 in Putten. Omdat alles buiten plaatsvindt, hebt u geen Coronatoegangsbewijs nodig. Iedereen is welkom!

Knolletjesfeest op de Mariahoeve: Steven van Hell deelt knolletjes uit om te proeven
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie