Deze week duikt 'Een straatje om...' in de historie van de Van Haersma de Withstraat.
Deze week duikt 'Een straatje om...' in de historie van de Van Haersma de Withstraat. Sarah Westphal
Een Straatje Om...

Van Haersma de Withstraat

9 februari 2022 om 12:16 Achtergrond

PUTTEN Overal op straat is een stukje geschiedenis te vinden. Van de Huddingweg tot de Ambachtstraat: elke straatnaam in ons dorp vertelt een verhaal. In Een Straatje Om vraagt de redactie naar de onbekende weg en probeert ze de oorsprong van Puttense straatnamen te achterhalen. Deze week duiken we in de historie van de Van Haersma de Withstraat.

Aan de rand van het centrum van Putten vind je de Van Haersma de Withstraat. Een straat vernoemd naar een familie die sinds 1841 tot de Nederlandse adel behoort. In deze editie van Een Straatje Om wordt meer over dit adellijke gezin en hun leven verteld.

Daarvoor gaan we terug naar de zeventiende en de achttiende eeuw, naar Aarhus: een havenstad in Denemarken. Daar woonde Poul Christensen, zo blijkt uit documenten waarin hij werd genoemd vanaf de tweede helft van de zeventiende eeuw. Drie van zijn kleinzonen sloten zich aan bij de VOC en bleven na hun tijd bij deze Nederlandse handelsonderneming hangen in ons land. Ze besloten er te gaan wonen en de achternaam De With aan te nemen. Pas aan het einde van de achttiende eeuw, toen achterkleinzoon Jan Minnema de With trouwde met Catharina van Haersma, ging de familie verder onder de naam Van Haersma de With.

De familie Van Haersma de With leefde op verschillende plekken in Nederland. Zo hebben ze jaren gewoond in Buitenpost en Voorst, maar zijn ze op dit moment al decennialang gesetteld in Nijkerk. Zowel Landgoed de Salentein als Huis de Berencamp is in het bezit van de familie geweest. Toen telg en jonkheer Hendrik Maurits Daniël van Haersma de With de Salentein verkocht, is de Berencamp gerestaureerd en ging hij daar met z’n gezin ging wonen. Zij wonen er nu nog steeds.

De Berencamp is een bijzonder pand, te herkennen aan de bijzonder vleugel. Deze werd in de vijftiende eeuw aan het huis toegevoegd. In die tijd was het huis nog omringd door grachten. Deze is in de negentiende eeuw gedempt, toen het pand als boerderij diende. 

Mocht je weleens vanuit Putten richting Nijkerk hebben gereden, dan is de duiventoren je wellicht opgevallen. Die staat op het weiland tussen de Berencamp en de Salentein en bestaat uit twee verdiepingen. Hij is rond 1860 gebouwd en diende oorspronkelijk als duiventil, een ruimte om duiven te kweken. Tegenwoordig is de duiventoren door haar ouderdom en stijl een rijksmonument.

De oplettende lezer valt wellicht op dat Van Haersma ook onderdeel is van de naam van Sybrand van Haersma Buma, burgemeester van de gemeente Leeuwarden (CDA). Dit wordt een ingewikkelde uitleg, let op: de Sybrand van Haersma Buma die wij kennen, is de achterachterkleinzoon van de dochter van Jan Minnema de With en Catharina van Haersma. Zij heette Maria de With en trouwde met een telg van de familie Buma, waardoor de naam Van Haersma Buma ontstond.

Een adellijke en invloedrijke familie met een rijke historie en bijzondere panden: reden genoeg voor de gemeente Putten om een straat te vernoemen naar de stam van Van Haersma de With, die zich al eeuwenlang in de buurt van ons dorp bevindt. 

Sarah Westphal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie