Schrijver Cees van den Brink overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan burgemeester Lambooij
Schrijver Cees van den Brink overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan burgemeester Lambooij Henk Hutten

Cees van den Brink schreef het boek Verhalen rond de oorlog in Putten!

7 juli 2022 om 09:24 Achtergrond

PUTTEN Cees van den Brink schreef het boek ‘Verhalen rond de oorlog in Putten!’ en overhandigde afgelopen vrijdag het eerste exemplaar van zijn boek aan burgemeester Lambooij.

Cees van den Brink ging op zoek naar het oorlogsverleden van mijn opa en wilde dat opschrijven voor zijn twee zoons. ,,Het begon met één interview en op een gegeven moment rolde er een boek van driehonderd pagina’s uit. Omdat dit boek een mooie aanvulling is op eerdere publicaties over de oorlog in Putten heb ik besloten het uit te geven”, legt Cees van den Brink uit.

,,Voor mijn boek ging ik dus in eerste instantie op zoek naar het oorlogsverleden van mijn opa. Mijn opa overleed in 1982 en over die oorlogsperiode werd nooit meer gesproken. Als kind begon je er ook niet over. Ik ben in 2017 begonnen met mijn onderzoek en heb alles zo zorgvuldig mogelijk opgeschreven. Ik ben er wel achter gekomen dat het schrijven van een boek niet iets is wat je zomaar doet. Je kunt niet zomaar iets opschrijven. Er komen veel mensen voor in mijn boek en dan moeten de verhalen wel kloppen.”

CONCENTRATIEKAMPEN ,,Aan het begin van mijn zoektocht bracht ik een bezoek aan het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) en bezocht zo´n acht concentratiekampen. Ik vind het van groot belang om de geschiedenis te vertellen, want de geschiedenis blijft zich herhalen. Maar hoe schets je een juist beeld van hoe het vroeger was. Bij het bezoeken van de kampen zie je wel de beelden, maar de echte ontbering van die mensen die de oorlog hebben meegemaakt kun je niet voelen. Dat vond ik ook het moeilijkst om goed over te brengen. Ik heb veel mensen bezocht die de oorlog hebben meegemaakt en hen geïnterviewd. Twee van hen zijn zelfs overleden gedurende het proces om tot dit boek te komen. Toch voelde ik dat ik dit moest doen, omdat het de laatste kans is om de verhalen nog uit de eerste hand te horen.”

RAZZIA IN PUTTEN Van den Brink vervolgt: ,,Ik heb mijn ome Melis verloren in de oorlog. Melis van den Brink werd weggevoerd tijdens de razzia in Putten. Hij is uiteindelijk naar Ladelund gebracht en daar gestorven. Het was voor mij een man op afstand, er werd niet over hem gesproken en daardoor was er eigenlijk niets. Ik had een enorme behoefte om naar Ladelund te gaan en dat heeft me enorm geraakt. Eerst was ome Melis een naam op grote afstand, maar nu niet meer.”

SPEURWERK ,,Bij de bevrijding van Putten zijn twee vrouwen om het leven gekomen en één vrouw raakte zwaargewond. Ik vond het belangrijk dat hier iets over geschreven zou worden. Ik wilde erkenning aan deze vrouwen geven. Het kan niet zo zijn dat een leven zomaar eindigt. Na veel speurwerk ben ik bij een zus van één van de overledenen, Akke Schotanus, terecht gekomen in Veendam. Ze vond het zo fijn dat er nu over haar zus geschreven zou worden. Zij heeft het verdriet van haar overlijden haar hele leven met zich meegedragen en haar ouders ook. Ze vertelde dat ze het lichaam van haar zusje op ging halen bij het station. Haar lichaam was met een goederenwagon vervoerd. Voor haar was het zo belangrijk om dit verhaal te vertellen en ze was enorm blij dat ze haar verhaal heeft mogen doen.”

VEEL GELEERD ,,Ik ben heel dankbaar dat zoveel mensen mij hun verhaal wilden vertellen. Het laat iets zien uit een bepaalde tijd. Dat is zo mooi. Ik heb stad en land afgereisd, stambomen uitgezocht om nazaten te vinden en veel gebruik gemaakt van informatie die ik via, via heb gekregen. Ik heb, samen met mijn zoon, kilometers op kerkhoven gelopen om maar mensen te vinden. Ook het namenregister achter in het boek was heel veel werk. Het zou mooi zijn als dit boek iets toevoegt aan de geschiedenis van die periode in Putten”, vindt Van den Brink. ,,Dit boek heeft mij ontzettend veel geleerd over de Tweede Wereldoorlog. Eind vorig jaar was het boek klaar, maar ik heb eerst alles eens goed laten bezinken en alles nog vaker doorgelezen. Ook heb ik het aan andere mensen laten lezen. Ik heb er alles aan gedaan om zoveel mogelijk fouten er uit te halen. Maar nu ligt het boek er.”

LOKALE BOEKWINKELS ‘Verhalen rond de oorlog in Putten!’ wordt verkocht voor 13.50 euro en ligt bij de lokale boekwinkels, de Bruna en Het Boekpunt. ,,Omdat ik wil dat mijn boek bereikbaar is voor iedereen die het wil lezen, heb ik ervoor gekozen het tegen een lage prijs aan te bieden. Het was ook mijn persoonlijke ontdekkingsreis. Het wordt nu mijn boek genoemd, maar dat is het ook weer niet. Het zijn de verhalen van anderen en laat dingen zien uit een andere tijd. Ik heb geprobeerd de verhalen zo authentiek mogelijk neer te zetten en ben bij iedereen teruggegaan om het verhaal voor te lezen. Ik zag de mensen opleven, omdat ze blij waren dat hun verhaal nu toch is verteld.”

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie