De Ds. Hollandstraat staat deze week centraal in Een Straatje Om....
De Ds. Hollandstraat staat deze week centraal in Een Straatje Om.... Sarah Westphal
Een Straatje Om

Ds. Hollandstraat: machteloos, maar daadkrachtig

Achtergrond

PUTTEN Overal op straat is een stukje geschiedenis te vinden. In Een Straatje Om... vraagt de redactie naar de onbekende weg en probeert ze de oorsprong van Puttense straatnamen te achterhalen.

Als vergeldingsmaatregel voor een verzetsactie een heel dorp uit elkaar drijven. Dat is wat de Duitse bezetters op 1 en 2 oktober 1944 deden in Putten. Huizen werden in brand gestoken, mensen werden doodgeschoten en iedereen werd opgesloten in de Oude Kerk. In deze stampvolle ruimte wachtten Puttense mannen, vrouwen én kinderen hun lot af. Niemand had enig idee waarom ze daar zaten en wat hen te wachten stond.

Door de dreiging van de Duitsers durfde niemand het gesprek aan te gaan met de bezetters. Maar predikant Coenraad Bernardus Holland wel. Hij probeert de Duitse militairen op andere gedachten te brengen, maar zij blijven bij hun plan: alle mannen tussen de 18 en de 50 jaar dienden te worden afgevoerd naar concentratiekampen.

Als enige predikant in Putten, voelde Holland zich betrokken en verantwoordelijk. Toen de mannen na een wrede nacht in de Oude Kerk naar het station moeten vertrekken, greep Holland zijn kans en sprak hij de mannen toe. Achtereenvolgens zong hij met hen twee verzen uit psalm 84. 

De mannen hoop en kracht geven, was het enige wat de machteloze predikant kon doen. Dus dat deed hij. Vlak na de oorlog, in 1948, overleed hij op zeventigjarige leeftijd. Om hem te blijven eren is de Ds. Hollandstraat in ons dorp naar hem vernoemd. 

Sarah Westphal

advertentie
advertentie
Afbeelding
Aantal griepgevallen opnieuw laag, maar epidemie nog niet voorbij 9 uur geleden
Afbeelding
NS: meeste treinreizigers checken nog niet meteen in met bankpas 1 feb, 08:00
Logo
Afbeelding
Leerlingen adopteren voorstelling 31 jan, 11:32
Afbeelding
SDC Putten heeft fijn weekend; winst op FC De Bilt, concurrentie verliest 31 jan, 11:00
Afbeelding
De Meeuwen stelt teleur 31 jan, 09:42
Afbeelding
Huismus het meest gespot tijdens Tuinvogeltelling in Gelderland 31 jan, 08:00
Logo
Afbeelding
Burgemeester Lambooij blijft aan 30 jan, 14:00