Uitvaartondernemers hebben het de laatste maanden stukken drukker dan anders.
Uitvaartondernemers hebben het de laatste maanden stukken drukker dan anders. Pixabay

Uitvaartondernemers signaleren grotere drukte dan anders

22 november 2022 om 08:00 Achtergrond

PUTTEN (ANP) Uitvaartondernemers hebben het de laatste maanden stukken drukker dan anders, zonder dat daar een duidelijke verklaring voor is. ,,Wij zitten in de vijfde versnelling, dit is geen sprint meer, dit is een marathon”, zegt Martijn van de Koolwijk van DELA, de grootste uitvaartverzorger in Nederland.

DELA krijgt normaal gesproken dagelijks zo’n 100 tot 120 meldingen van overlijden. ,,De laatste tijd zitten we vaak aan de bovenkant van die range of daarboven. Dit speelt al enkele maanden, het houdt lang aan”, zegt Van de Koolwijk.

Hij heeft geen verklaring voor het hogere aantal overlijdens. Daarbij hebben uitvaartondernemers uit privacyoverwegingen geen inzicht in doodsoorzaken.

DRUKTE EN WETTELIJKE TERMIJNEN

Volgens de woordvoerder van DELA kunnen de begrafenisondernemers de drukte nog wel aan: ,,het is niet zo dat we wettelijke termijnen per definitie niet halen”. Dat is de termijn waarbinnen de uitvaart plaatsgevonden moet hebben na het overlijden.

DELA verzorgt meer dan 30.000 uitvaarten per jaar op veertig locaties verspreid over het land.

Ook uitvaartverzorger Monuta zegt het ‘behoorlijk druk’ te hebben. Een woordvoerster benadrukt wel dat het bedrijf dit prima kan opvangen. ,,We zien dat er heel veel drukte is op dit moment. Wat we ook hebben gezien is dat het normaal gesproken in de zomer wat meer een dal werd met het aantal sterftes en dat het deze zomer een beetje gelijk bleef. In de zomer zijn we dus wel wat drukker geweest.”

EXTRA STERFTE

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaan er al maanden meer mensen dood dan verwacht. In oktober bedroeg de zogeheten oversterfte bijvoorbeeld 16 procent. De oorzaak van de extra sterfte kan het statistiekbureau niet geven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie