Op 23 november gaan Steffi Poortinga en Kelvin Nel van start met de SAMSAM maaltijdmuur aan de Stationsstraat 33 in Putten.
Op 23 november gaan Steffi Poortinga en Kelvin Nel van start met de SAMSAM maaltijdmuur aan de Stationsstraat 33 in Putten. Martin Vesseur

Kelvin Nel en Steffi Poortinga openen maaltijdmuur in Putten: ‘Snel aan tafel met gezonde voeding uit de muur’

21 november 2023 om 09:37 Achtergrond

PUTTEN Iedereen met een volle agenda herkent het. Werk, school, kinderopvang, tandartsbezoek, sportclub enzovoort — het past allemaal net of net niet. Omdat het avondeten als gevolg daarvan wordt geïmproviseerd, loopt het te vaak uit op een kant-en-klaarmaaltijd, bezorgpizza of diepvries. En dus wéér te weinig groenten en gezonds binnen gekregen. Wie hier vanaf wil kan zich verheugen in de komst van de maaltijdmuur van SAMSAM.

Hij staat er echt: één van de eerste ,maaltijdmuren’ van Nederland. Wie van of naar station Putten rijdt over de Stationsstraat, ziet dit staaltje hightech vernuft ter hoogte van nummer 33, klaar om gezonde en lokaal bereide kant-en-klaarmaaltijden uit te geven. Je kiest een maaltijd, rekent af met je pinpas en het klepje gaat open. Je hoeft niet vooraf te reserveren. En: keus uit diverse soorten maaltijden, allemaal gezond en lokaal bereid, en ook vegetarisch. Het gemak van ’s ochtends al weten dat er vanavond een voedzame en lekker maaltijd klaarstaat. Steffi Poortinga, samen met haar vriend Kelvin Nel de initiatiefnemer, heeft wel wat uit te leggen. Hoe is deze nieuwe service mogelijk? 

Steffi: „In de keuken van ons familiebedrijf aan de Stationsstraat 43 worden al jaren maaltijden gemaakt voor de spoorweg- en wegenbouw. Alle faciliteiten zijn aanwezig. We hebben zelf kinderen en een druk bestaan, dus het was fijn om dan complete maaltijden aan huis te hebben. Vrienden vroegen steeds vaker: ‘ach, heb je voor ons niet ook iets kant-en-klaars’. Dus Kelvin deed vaak een ‘rondje Putten’ met maaltijden uit ons bedrijf. Toen we gingen nadenken om hier iets mee te doen, liepen we tegen iets nieuws aan: de maaltijdmuur. Een machine met koeling en verwarmingsmogelijkheden, inclusief alles tot en met contactloos betalen. Er lopen pilots bij defensie en hogescholen, maar wij zijn de eersten die hem extern gaan inzetten met ons nieuwe initiatief SAMSAM.”

GEMAK

Het familie-cateringbedrijf beschikte al over twee koks en diverse medewerkers voor bijvoorbeeld broodjes smeren en inpakwerk. Toch kwam bij SAMSAM meer kijken. „Maaltijden in de spoorweg- en wegenbouw zijn net wat anders, dat gaat om eten op bouwlocaties”, zegt Steffi. „Voor SAMSAM wilden we meer groenten en andere gezonde ingrediënten gaan gebruiken, zoals vis en vegetarische maaltijden. Daarom hebben we een nieuwe kok toegevoegd aan ons team, met ervaring in toprestaurants. Wat we op deze manier bieden, is het gemak van kant-en-klaarmaaltijden gecombineerd met bewust eten. Lokaal bereid. Elke dag komen er verse groenten en vis en vlees binnen die wij direct gebruiken in de maaltijden.”

BEWUST AFHALEN

Koken gebeurt volledig energieneutraal en ook de verpakkingen zijn duurzaam. We mogen SAMSAM daardoor gerust ,bewust afhalen’ noemen. Welke gerechten er elke week te verkrijgen zijn, is te zien op de website samsam-maaltijden.nl. „We zien op afstand wanneer we maaltijden moeten aanvullen. Je grijpt er dus nooit naast. Reserveren is niet nodig. Al met al zijn we jaren bezig geweest om het goed op te zetten, ook om te voldoen aan de regelgeving.”

Martin Vesseur
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie