Javier Guzman met De Verschilmakers.
Javier Guzman met De Verschilmakers. Daam van Cappellen

De Verschilmakers konden een dagje meekijken bij Javier Guzman in Theater Stroud Putten: naderhand in gesprek met de cabaretier

15 april 2024 om 13:00 Activiteiten

PUTTEN Javier Guzman trad afgelopen donderdag op in Theater Stroud met zijn cabaretvoorstelling ‘Laatste Wissel’. De Verschilmakers hebben deze voorstelling geadopteerd en daarbij verschillende taken op zich genomen. Dit betekende voor hen een kijkje achter de schermen van het theater, maar ook de voorstelling zelf meebeleven.

Niet alle jongeren komen zomaar in het theater. ,,Wanneer iemand nog nooit in het theater is geweest, is de drempel om een kaartje te kopen heel hoog”, zo vertelt Joyce. Door het adopteren van de voorstelling hopen de Verschilmakers de drempel voor jongeren om een theatervoorstelling te bezoeken te verlagen.

ACHTER DE SCHERMEN

De Verschilmakers zijn benaderd door Theater Stroud om een voorstelling te adopteren. Het oog viel direct op Javier Guzman. Zijn pure stijl en het aanhalen van maatschappelijke kwesties viel gelijk in de smaak. De Verschilmakers zijn immers ook bezig met het behandelen van maatschappelijke onderwerpen. Zij namen de taak op zich om de voorstelling te promoten op sociale media en daarbij dus ook onder de jongeren van Putten. 

VROEGE START

De avond van 11 april begon voor de Verschilmakers al vroeg. In de middag ontvingen ze Javier in het theater. Om vier uur stonden Tamara en Joyce klaar om de kleedkamer van Javier voor te bereiden en rond zeven uur kwamen de andere Verschilmakers (Lieke, Esmee, Heidi, Lotte en Denise) naar het theater. De medewerkers van Theater Stroud legden de taken uit. ‘,,We mochten al snel aan de slag met het ontvangen van de bezoekers en het scannen van de kaartjes’’, legt Denise uit. Daarna kon de show beginnen.

Javier is een cabaretier die al sinds zijn zeventiende in het vak zit en geen onderwerp uit de weg gaat. Zo ook niet met deze tour. ,,Ik ga vanavond keiharde grappen maken over gender, woke en feministen en als je daar een probleem in ziet, dan klopt dat: jij had hier niet in de zaal moeten zitten.” 

DIRECT ALERT

Iedereen was direct alert toen Javier de voorstelling opende met deze woorden. Verder sprak hij over de afgelopen jaren waarin hij worstelde met een depressie en probeerde hij het taboe rondom zelfdoding te doorbreken. 

IN GESPREK MET JAVIER

Naderhand kregen de Verschilmakers nog de mogelijkheid om in gesprek te gaan met Javier. Tamara opende het woord met de vraag: ,,Hoe bepaal je waar de grens ligt bij het schrijven van een voorstelling?” Hieruit volgde een mooi en open gesprek en de Verschilmakers kregen een nog beter beeld van de man achter de cabaretier. Natuurlijk was er achteraf ook ruimte voor een hapje en een drankje. Kortom: een geslaagde avond.

VOORSTELLING JAVIER

De voorstelling is nog tot 31 mei in diverse theaters te zien. Daarna volgt een korte pauze. Na de zomer gaat hij weer verder met de tour. Deze week staat Javier op het toneel in Barendrecht, Horst en Oosterhout. Benieuwd waarom de Verschilmakers voor deze voorstelling kozen? Koop tickets via www.javierguzman.nl. Volg ook de Verschilmakers op Instagram: @verschilmakersputten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie