Afbeelding
Hersteld Hervormde Gemeente Putten

‘Orgelconcerten niet alleen voor kerkmensen, kom luisteren’

19 juli 2021 om 09:15 Activiteiten

PUTTEN ,,De klank van het orgel is verrassend mooi en er worden prachtige concerten op gegeven’’, zegt Jan van der Kolk, voorzitter van de concertcommissie, over de serie orgelconcerten die de komende zaterdagen in de Hersteld Hervormde Kerk in Putten worden gegeven op het Steinmann-orgel.

Henk van IJken

Het Steinmann-orgel is in 2011 in gebruik genomen, tegelijk met de oplevering van het kerkgebouw dat maximaal onderdak kan bieden aan een kleine duizend kerkgangers. ,,De organisten die erop spelen, worden altijd weer verrast door de aangename klankvorming’’, vertelt Van der Kolk. Het gaat om een orgel dat in 1969 door de gebroeders Steinmann is gebouwd, waarna het dienst heeft gedaan in de Aufstehungskirche in Gelsenkirchen-Neustadt. Van daaruit is het naar Putten getransporteerd, nadat deze kerk in Duitsland moest worden gesloten vanwege de kerkverlating ter plaatse. ,,Het binnenwerk is overgenomen, het buitenwerk is helemaal nieuw’’, voegt Van der Kolk toe.

VEELZIJDIG INSTRUMENT ,,Door de ontkerkelijking’’, vervolgt hij, ,,ook in Nederland, heeft het orgel een wat stoffig imago gekregen. Het wordt door de jeugd vaak geassocieerd met begrafenissen. Maar als we als orgelcommissie dan een keer aan jongeren laten zien hoe een orgel functioneert en wat je er allemaal mee kan, dan zijn ze werkelijk met stomheid geslagen. Het is zo’n veelzijdig instrument. Daar willen we iedereen enthousiast voor maken, en daarom zou ik zeggen: kom luisteren!’’

De concertserie in de Hersteld Hervormde Kerk loopt redelijk gelijk op met de orgelconcerten in de centraal gelegen Hervormde dorpskerk van Putten, maar, zo verzekert Van der Kolk: ,,Ze bijten elkaar niet’’. In de dorpskerk worden de concerten namelijk gegeven op woensdag en in de Hersteld Hervormde Kerk op zaterdag. En, wat misschien nog wel belangrijker is, het gaat om heel verschillende muziekstijlen. 

In de Hervormde Gemeente spelen organisten stukken met een romantische inslag – denk aan organisten als Feike Asma en Jan Zwart – terwijl in de Hersteld Hervormde Kerk organisten aan bod komen uit de klassieke hoek. Dan gaat het over orgelwerken uit de tijd van de Barok, zoals van Johann Sebastian Bach en Dietrich Buxtehude, en romantische componisten als Cesar Franck.

KLASSIEKE CONCERTEN ,,Het zijn concerten waarbij iedereen welkom is’’, vult secretaris Marinus te Pas aan. ,,Deze klassieke concerten zijn juist niet alleen bedoeld voor kerkmensen, maar ze zijn voor iedereen toegankelijk en gratis.’’ ,,Om dat mogelijk te maken vragen we bezoekers wel om een bijdrage bij de uitgang”, zegt Van der Kolk. ,,En we hebben enkele tientallen goede sponsoren, voor een groot deel uit Putten, maar ook uit de regio, zonder wier steun we dit niet zouden kunnen financieren.’’ De organisten moeten immers ook betaald worden.

De eerste in de serie, Arjan Versluis, is organist van de Grote Kerk in Gorinchem. Hij heeft aan het conservatorium gestudeerd, geeft les en heeft verschillende cd’s uitgebracht. Ook Rien Donkersloot studeerde af aan het conservatorium. Hij is organist van de St.-Joriskerk in Amersfoort en de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland. Daarnaast is hij actief als stadsbeiaardier van Haarlem, Goes en Ridderkerk.

Gerben Mourik is organist van de Grote- of St. Michaëlskerk in Oudewater. Hij nam deel aan diverse improvisatieconcoursen en behaalde de eerste prijs op het Nationale orgelimprovisatieconcours in Zwolle. Jochem Schuurman is organist van de Martinikerk in Franeker op het monumentale Van Dam-orgel uit 1842. Als uitvoerend musicus geeft hij concerten als solist, maar ook als begeleider van andere musici en is hij bovendien regelmatig betrokken bij premières van nieuwe composities. Arjen Leistra, de vijfde concertant in de serie, geeft orgelconcerten in heel Nederland en ook concerteerde hij in Engeland, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Slowakije en de Verenigde Staten. Ook van hem zijn cd’s verkrijgbaar.

,,En tenslotte’’, zegt Van der Kolk, ,,willen we ieder jaar in ons programma een vrouwelijke organist opnemen, en dit jaar is dat Margreeth de Jong.’’ Ze is niet alleen een kerkmusicus die concerten geeft, maar componeert ook zelf. Zij heeft diverse werken geschreven voor orgel, koor, solozang, orgel met verschillende instrumenten, piano en strijkorkest. Haar composities worden wereldwijd uitgevoerd, en zijn uitgegeven in Nederland, Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten.

PRACHTIGE MUZIEK In de Hersteld Hervormde Kerk is vanwege de nog geldende coronamaatregelen plaats voor 235 personen. ,,Bezoekers hoeven zich niet van tevoren aan te melden, maar ze moeten zich wel bij binnenkomst registreren en gebruikmaken van de ontsmettingsmiddelen bij de ingang van de kerk. We houden in de kerkzaal een onderlinge afstand van twee meter aan. Ook krijgen de bezoekers een gratis concertboekje met alle programma’s van dit jaar en de orgelwerken die worden gespeeld tijdens deze zomerconcertserie. Tijdens ieder concert spelen de organisten in ieder geval een stuk van een Nederlandse componist. Het gaat om prachtige muziek die je nog veel te weinig hoort.”

De vrij toegankelijke orgelconcerten worden op de komende zes zaterdagen gehouden vanaf 20.00 uur (kerk open om 19.30 uur) in de Hersteld Hervormde Kerk aan de Henslare 2 in Putten. De organisten zijn op 24 juli Arjan Versluis, 31 juli Rien Donkersloot, 7 augustus Gerben Mourik, 14 augustus Jochem Schuurman, 21 augustus Arjen Leistra en 28 augustus Margreeth de Jong.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie