In de tentoonstelling maken de bezoekers kennis met het werk van Studio Jan van Haasteren. Ze zien wie de tekenaars zijn.
In de tentoonstelling maken de bezoekers kennis met het werk van Studio Jan van Haasteren. Ze zien wie de tekenaars zijn. Dimmy Olijerhoek

Puzzelkoning Jan van Haasteren exposeert in Stadsmuseum Harderwijk: ontdek het geheim van de puzzels en ga zelf aan de slag

20 mei 2023 om 14:00 Activiteiten

HARDERWIJK Studio Jan van Haasteren bestaat 10 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met een bijzondere tentoonstelling in Stadsmuseum Harderwijk: ‘Alle gekheid op een stukje’. Van vrijdag 26 mei tot en met zondag 14 januari ontdekken bezoekers het verhaal achter de wereldberoemde legpuzzels. 

In de tentoonstelling maken de bezoekers kennis met het werk van Studio Jan van Haasteren. Ze zien wie de tekenaars zijn, staan oog in oog met de originele platen, leren hoe een puzzelplaat ontstaat en ontdekken het geheim van de puzzels. De tentoonstelling is niet alleen informatief, maar zeker ook interactief. Bezoekers stappen letterlijk in de chaotische en vrolijke wereld van Jan van Haasteren en worden onderdeel van de puzzelplaten. Ook kunnen bezoekers zelf aan de slag achter de tekentafel om een eigen Jan van Haasterenscène te creëren. 

De bezoeker wordt ook getrakteerd op een paar primeurs. Op initiatief van Studio Jan van Haasteren vond op zondag 7 mei het NK Puzzelen plaats in Roelofsarendsveen. Speciaal voor dit evenement maakte de studio een jubileumpuzzel die die dag in elkaar werd gepuzzeld. De originele plaat van deze puzzel is te zien in het Stadsmuseum. Ook de allernieuwste puzzelplaat, die pas in september als puzzel verschijnt, wordt getoond.

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


Buiten de museummuren gaat het feest door, met puzzelroutes door de historische binnenstad van Harderwijk. Aan de hand van een uitklapbare ‘landkaart’ met daarop vier verschillende Jan van Haasteren-routes kan iedereen die het museum of alleen Harderwijk bezoekt, de stad verkennen.

JAN VAN HAASTEREN

Jan van Haasteren (87) werkte decennialang als strip- en reclametekenaar voor diverse opdrachtgevers. Vanaf 1980 gaat puzzelproducent Jumbo zijn humoristische reclameposters uitgeven als puzzels. 

(Artikel gaat verder onder afbeelding)


Jan van Haasteren. Foto: Dimmy Olijerhoek

Sinds zijn pensioen in 1995 tekent Jan uitsluitend nog puzzelplaten voor Jumbo. Zijn grappige puzzels zijn zo populair dat er meer tekenaars nodig zijn om aan de groeiende vraag van de fans te voldoen. Daarom richt Jumbo in 2013 Studio Jan van Haasteren op, met versterking van Dick Heins en Rob Derks. Samen vieren deze drie tekenaars dit jaar het 10-jarig jubileum van Studio Jan van Haasteren. Met de komst van Mars Gremmen en Wilma van den Bosch heeft de studio nu vijf tekenaars. Jan tekent nog altijd drie platen per jaar.

MARIUS VAN DOKKUM

Jan van Haasteren exposeert in Stadsmuseum Harderwijk op uitnodiging van de schilder Marius van Dokkum, die zijn eigen museum heeft in Harderwijk: het Marius van Dokkum Museum. Het ‘vrolijkste museum van Nederland’ bestaat dit jaar alweer vijf jaar. In 2022 leren Van Dokkum en Van Haasteren elkaar kennen. Humor verbindt, want er ontstaat een vriendschap tussen de twee kunstenaars.Omdat zij dit jaar beiden een jubileum vieren, besluiten zij samen feest te vieren. In Harderwijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie