Afbeelding
Hetty Brunekreeft
Column

Marjolein en haar liefde voor de zonnebank: ‘Ik begin de lente al ‘voorgebakken’: ‘van zonlicht word ik energieker en vrolijker’

31 maart 2024 om 13:00 Column

Zelf heb ik niet bepaald een zonnige natuur maar een echte zonaanbidder ben ik zeker. Hoewel we afgelopen winter niets te klagen hebben gehad voor wat betreft de temperaturen en het aantal zonuren en laat het voorjaar al flink van zich horen, toch heb ik ook dit jaar weer de hulp ingeroepen van de zonnestudio om wat zonniger de wintermaanden door te komen. 

U hoort het goed: niet alleen mijn bleke lijf gedijt beter met wat zon op mijn bast, ook mijn geest doet het beter. Niets nieuws onder de zon, wat dat betreft. Het is algemeen bekend dat bepaalde licht frequenties, opgenomen door het lichaam, in de hersenen bepaalde stofjes vrij maken die kunnen zorgen voor geluksgevoelens. 
Gelukshormonen zal ik maar zeggen.

Hoe het ook zij, van zonlicht word ik energieker en vrolijker. En om aan deze extra behoefte aan energie en vrolijkheid in de toch al donkere wintermaanden te kunnen voldoen, duik ik met zekere regelmaat onder de zonnebank.

Nu hoor ik u denken: dat is toch niet gezond en juist schadelijk voor de huid? Wel nu, het al u verbazen: tegenwoordig staan de zonnebanken onder strenge controle, zijn de regels voor gebruik strak en dien je te luisteren naar advies van het personeel. Veiligheid voorop! In de zonnestudio is verbranden er niet bij.

Ook is bekend dat zonlicht een sterk stimulerend effect heeft op de vitamine D aanmaak van het lichaam en we weten inmiddels dat vitamine D een zeer belangrijke rol vervult in het voorkomen en bestrijden van vele infectieziektes, bepaalde stofwisselingsziektes en zelfs bepaalde kankers.

Nu is het niet aan mij om de zonnebanken te promoten, maar ik geniet er graag van. Toegegeven, een kleurtje op het bleke lijf flatteert mij (en menigeen) en de egale teint van het lijf is een fijne bijkomstigheid, maar het geluksgevoel na 20 minuten ‘bakken’ maakt dat ik me elke keer weer verheug op mijn volgende bezoek aan deze kunstmatige zonneschijn. 

Tuurlijk zijn twee weken onder de Portugese zon niet te versmaden, gaat er niets boven een zonvakantie onder een zuidelijk zonnetje. Maar ietwat voorgebruind, sla je de eerste verbranding van je bleke lijf over, ook als je niet meteen bij aankomst op je vakantiebestemming jezelf dik in de zonnebrandcrème hebt gezet. 
En dat is toch een zonnig vooruitzicht. Tot slot, op zonvakantie regent het zelden, onder de zonnebank regent het nooit. Ik word er nu al weer blij van!

Marjolein Backx-Rietbergen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie