Boom in de gang

12 december 2018 om 11:04 Lokaal/Column

In het midden van de woonkamer staat een kale kerstboom van bijna twee meter lang. Kaal in de zin dat er nog geen kerstversiering in zit. Het zou niet best zijn als er nu een paar weken voor kerst al geen naald meer aan zou zitten. Vooral als je bedenkt dat er ergens op de stam 'Made in China' staat.

Deze nepperd had ik een paar weken geleden gekregen van een collega van me. Deze kerstboom was al jaren niet meer van zijn zolder afgekomen en hij wilde er van af. Hij had zelfs een voorbeeldtak meegenomen om de naalden te laten zien. Een paar dagen later kwam ik dus thuis aanzetten met een grote doos met tientallen stukjes kerstboom. Die tientallen stukjes moeten nu op een bepaalde manier één geheel gaan vormen. Dat gaat, maar dat kost even tijd. Na uren lang losse takjes en naaldjes in een wat natuurlijke houding gebogen te hebben lijkt er eindelijk een vol kerstboommodel te ontstaan. Als ik deze collega morgen spreek op het werk zal ik hem vertellen dat ik nu wel snap dat de doos al jaren niet meer van de zolder gehaald was. Een echte kerstboom bij een plaatselijke handelaar uitzoeken en ophalen, of zelfs een kerstboom in het bos uitgraven en hier neerzetten was waarschijnlijk sneller geweest.

Maar goed, uiteindelijk en niet geheel zonder trots zet ik de boom op z'n geplande plek ergens centraal in de woonkamer. Daarna haal ik mijn oudste zoon uit bed die tussen de middag nog even een slaapje gedaan had en intussen wakker geworden was. Over het algemeen ziet hij het meteen als er dingen in zijn omgeving veranderd zijn. De toevoeging van een boom van ruim anderhalve meter doorsnee zou ook wel opvallen en ik was dus heel benieuwd wat hij ervan vond. Nou hij zag hem direct, en hij begon het op een schreeuwen te zetten. Die boom was niet mooi en moest weg. Nou lekker dan, dacht ik. Dat heb ik weer, een mannetje van drie jaar oud dat mij vertelt dat een kunstboom niet mooi is en weg moet. Uiteindelijk bleek hij dat niet helemaal te bedoelen. De boom was eigenlijk te groot en hij stond niet op de goede plek. Tactisch probeerde ik nog wat andere plekken in de kamer aan te wijzen als alternatieve locatie voor onze kerstboom, maar die waren ook allemaal niet goed. De boom moest in de gang staan. Uiteindelijk kwam het erop neer dat de boom de woonkamer uit moest want deze nam plek in waar anders speelgoedtreintjes zouden kunnen rijden. Tot zover de kerstgedachte in huize Fabriek. Mooi hoor, zo'n kerstboom als die maar geen speelruimte inneemt.

En nu verder? De kale boom staat er nog, helemaal ingebouwd tussen allerlei soorten spoorbanen, treintjes, auto's en ander speelgoed. Ik kan er onmogelijk ook maar één lampje indoen zonder te struikelen over speelgoed en waarschijnlijk in mijn val de hele boom mee te nemen naar de grond. De kerstliedjes schalmen intussen uit de speakers. Ik ga bij mijzelf te rade hoe ik de kerststemming en een juiste pedagogische opvoedingsstijl letterlijk rondom de kerstboom kan combineren.

Martijn Fabriek.

Martijn Fabriek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie