Afbeelding

Fabrieksterrein: Groen voor de rijken

22 juli 2020 om 09:00 Column

Omdat er niet te veel bezoekers tegelijkertijd bij het gemeentelijk afvalbrengstation meer mogen komen, is de wachtrij verplaatst naar het parkeerterrein van de sportvelden bij de Halvinkhuizerweg. Ik ben er zelf eerlijk gezegd dit jaar nog niet geweest, maar de wachttijden blijken af en toe opgelopen te zijn tot een klein uur.

Ik las dat juist door deze drukte opgevallen was dat er nu wel heel veel (grof) groenafval aangeboden werd. Het verwerken daarvan kost ook heel veel meer dan een paar jaar geleden was verwacht. Ergens anders las ik ook dat in 2019 al bleek dat er niet een klein beetje meer, maar juist heel veel meer tuinafval ingeleverd werd dan jaren ervoor. Laten we maar in het midden houden wie dit eerder had moeten signaleren, maar duidelijk is dat er iets mee gedaan moet worden. Dit kost Putten uiteindelijk tonnen per jaar.

Vanwege de logistieke inrichting van het brengstation is het niet eenvoudig om het groenafval te laten wegen. Dan zou je een eerlijk systeem kunnen opzetten zoals dat terecht ook voor de meeste andere afvalstromen in Putten geldt: hoe meer je brengt, hoe meer je betaalt. Dat betekent dus ook dat als je niets brengt, dat het je ook niets kost. Hier moet nog een oplossing voor gevonden worden.

Voor groenafval wordt voor 2021 alvast een vast poorttarief vastgesteld: 2 euro per auto en 3 euro extra voor een aanhanger. Dat is tenminste iets. Is het oneerlijk om een nog hoger tarief per hoeveelheid tuinafval te vragen? Als je dat vraagt aan iemand die een paar keer per jaar een aanhanger met groen komt brengen omdat hij/zij een grote tuin heeft, dan zal het antwoord waarschijnlijk ‘ja’ zijn. Het antwoord zal ‘nee’ zijn als je dat vraagt aan iemand met een klein tuintje of alleen een balkonnetje die af en toe een groen GFT-zakje met wat tuinafval buiten zet.

Het tarief voor (grof) tuinafval gratis of op een paar euro houden en daardoor de algemene afvalstoffenheffing tientallen euro’s te laten stijgen is vooral voor de bezitters van grote tuinen interessant. Puttense grond is duur, Puttense tuinen ook. Een grote tuin in Putten willen hebben of aankopen kost nu eenmaal veel geld. Als je dat (ervoor over) hebt, moet je ook zelf opdraaien voor het afval dat daaruit komt. Het kan niet zo zijn dat je daarvoor fors laat meebetalen door iemand waarvan het enige groen een paar geraniums is om achter te zitten.

Martijn Fabriek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie