Nood maakt wet

25 juli 2018 om 11:15 Lokaal/Column

Vanwege de aanhoudende droogte is sinds begin juli in Putten een rookverbod van kracht in bossen en natuurgebieden. Dit is geregeld in een aanwijzingsbesluit waardoor het verboden is op Puttens grondgebied te roken in bossen en heide of binnen een afstand van dertig meter daarvan. Zoals wel vaker voorkomt bij verboden is het eigenlijk jammer dat het via een verbod geregeld moet worden.

Roken is van zichzelf al niet de meest slimme activiteit om te doen maar met droogte is het natuurlijk helemaal niet slim, eigenlijk heel dom, om met een brandend voorwerp tussen de lippen of tussen de vingers in het bos te lopen. Het werd best groots gebracht op de gemeentelijke informatiepagina en diverse lokale- en regionale media. Als eerste Veluwse gemeente heeft Putten actief een rookverbod afgekondigd.

Misschien dat de crux in het woordje 'actief' zit, maar hoezo als eerste gemeente? Het blijkt dat buurgemeente Ermelo al lang een rookverbod in de plaatselijke verordening heeft staan dat geldt van 1 maart tot 1 november.

Het staat er niet expliciet bij maar de achterliggende reden van deze periode is natuurlijk ook de grotere kans op droogte en brandgevaar en niet dat Ermelo roken in de winter minder schadelijk voor de rokende mens vindt.

Het tijdelijke rookverbod van de al dan niet eerste Veluwse gemeente geldt tot en met 24 augustus. Die datum 24 augustus is overigens niet voortgekomen uit een meteorologische glazen bol waarin is voorzien dat de natuur dan weer nat genoeg is, maar dat zou gekozen zijn omdat dat de einddatum van de zomervakantie is.

Nu zou elke einddatum discutabel zijn, ook de 1 november van Ermelo, maar als dit de werkelijke argumentatie is waarom 24 augustus gekozen is, dan hadden ze wat mij betreft beter geen einddatum moeten opgeven. Juridisch zal dat echter wel niet kunnen want een tijdelijke regeling moet ongetwijfeld een einddatum hebben.

In de nood van deze droogte kan dus opeens wel een rookverbod in bos en natuurgebieden geregeld en gehandhaafd worden. Dan zou dit rookverbod net zoals in Ermelo gewoon standaard een groot gedeelte van het jaar ingevoerd moeten worden in Putten.

Rokende boswandelaars en hun belangenverenigingen zullen het er ongetwijfeld absoluut niet mee eens zijn. Maar, droogte of niet, voor het bos in het algemeen en voor andere wandelaars die vooral bij bankjes naar tientallen peuken aankijken zou het een verademing zijn.

Martijn Fabriek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie