Afbeelding
Cultura

Alle contactberoepen weer toegestaan; toegang theaters blijft beperkt

24 juni 2020 om 20:37 Corona Coronavirus

PUTTEN (ANP) Alle contactberoepen zijn vanaf 1 juli weer toegestaan. Dat zei premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na het laatste crisisberaad over het coronavirus. Dat betekent onder meer dat sekswerkers weer aan de slag mogen. Verder kondigde Rutte op tal van andere gebieden versoepelingen aan. Eerder mochten andere contactberoepen zoals kappers al weer aan het werk.

Het loslaten van een maximumaantal bezoekers van bijeenkomsten heeft weinig effect op de theater- en concertpodia als er nog steeds 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Dat liet de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) weten na de persconferentie van premier Mark Rutte. Het betekent alsnog dat vier van de vijf theaterstoelen onbruikbaar zijn aldus de koepel, waarbij 128 schouwburgen en concertgebouwen zijn aangesloten.

De VSCD is blij met de versoepeling, maar voor het grootste deel van de podia is er straks nog steeds maar 20 procent van de theaterstoelen beschikbaar. ,,Voor Theater Sneek, met 600 stoelen, betekent deze verruiming concreet dat er 128 mensen de zaal in mogen. Dat is 28 meer dan met de 100-bezoekersregel", aldus Wiebren Buma, directeur-bestuurder van Cultuur Kwartier Sneek en bestuurslid van de VSCD.

De koepel pleit, samen met de hele cultuursector, voor een extra doeluitkering van het Rijk aan het Gemeentefonds die de huisvestingskosten vanaf 1 maart compenseert. Ook waarschuwt de organisatie dat de focus niet alleen moet liggen op de schade van dit jaar, maar ook voor de vervolgschade van volgend jaar. Het is echt cruciaal dat mensen de 1,5 meter afstand van elkaar blijven houden, zei premier Mark Rutte na crisisberaad. "We moeten dit echt doen. Het geldt in de hele wereld. De besmettingskans is enorm veel kleiner. We moeten dit echt doen. Anders lopen een groot risico. Ook koren mogen onder voorwaarden weer repeteren en optreden."

De onderwijsbonden reageren positief op het kabinetsbesluit om ook de middelbare scholen na de zomervakantie weer helemaal te openen. Voorzitter Jan de Vries van CNV Onderwijs noemt het besluit "goed voor leerlingen en het personeel". De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt het een logisch besluit.

"Afstandsonderwijs en fysieke lessen zijn op de lange termijn niet vol te houden", zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel. "De anderhalve meter afstand voor scholieren onderling was op papier goed bedacht, maar bleek in de praktijk niet vol te houden."

Beide bonden benadrukken dat de werkdruk sterk is toegenomen doordat leerlingen de afgelopen tijd slechts een klein deel van de tijd op school terecht konden en de rest van de tijd via internet les kregen. Die combinatie van fysiek en digitaal onderwijs "vergt veel van docenten", aldus CNV. "Als je een klas moet opdelen in drie groepen en daardoor drie keer dezelfde les moet geven, terwijl je daarnaast ook digitaal les geeft, dan is dat niet lang vol te houden", aldus De Vries.

Voor de bonden is het wel van belang dat de veiligheid van onderwijspersoneel goed wordt gewaarborgd. De Moel maakt zich zorgen over docenten die in de risicogroep vallen. "We moeten erop letten dat zij zich niet onder druk gezet voelen om toch te gaan werken", benadrukt hij.

De Vries van CNV Onderwijs is blij voor de scholieren dat ze elkaar na de zomer weer dagelijks op school kunnen ontmoeten. "Geen fysiek onderwijs, betekent ook weinig sociale interactie, terwijl dat juist zo belangrijk is voor pubers."

Zonder maatregelen waren er volgens Rutte 35.000 mensen op de IC terechtgekomen in plaats van 3000, dat is ruim tien keer zoveel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie