Afbeelding
Tim van Donkersgoed

Geen ontheffing voor Stroud: Streep door Youp van ‘t Hek

1 oktober 2020 om 15:34 Corona

PUTTEN De voorstelling van Youp van ‘t Hek in Theater Stroud gaat niet door. Dat laat het Puttense theater donderdagmiddag weten. ,,Helaas hebben wij zojuist vernomen dat Theater Stroud geen ontheffing krijgt voor de nieuwe maatregelen zoals die afgelopen maandag zijn afgekondigd. Met pijn in ons theaterhart kunnen we niet anders dan de voorstelling van Youp van ‘t Hek annuleren”, aldus het theater in een kort bericht. De voorstelling stond gepland voor 7 oktober. Mensen die kaartjes hadden gekocht ontvangen bericht van Theater Stroud.

In de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, waar Putten onder valt, is op de regels met betrekking tot samenkomsten een uitzondering gemaakt voor een zeer beperkt aantal theaters met een regionaal belang. Theaters waarvoor ontheffing is verleend op basis van de geldende noodverordening zijn Schouwburg Amphion Doetinchem, Theater Harderwijk, Schouwburg Lochem, DRU (Theater functie) Ulft, Theater De Storm Winterswijk, Theater Orpheus Apeldoorn en Theater Hanzehof in Zutphen. In deze theaters mogen, naast alle eerder geldende coronamaatregelen, in een binnenruimte meer dan het maximaal toegestane aantal van 30 personen aanwezig zijn. Voor alle overige theaters in het gebied, onder meer Stroud, geldt dat dus niet.

Astrid van Schaik van Theater Stroud was diep teleurgesteld toen ze hoorde dat Theater Stroud geen ontheffing kreeg. ,,Als theater hebben we al bij vijf voorstellingen laten zien dat we ons goed aan de coronaprotocollen kunnen houden. Nu hebben we het na jaren voor elkaar dat Youp van ‘t Hek naar Putten komt en kan het niet doorgaan. Dat betreuren we enorm en we begrijpen de keuze voor de theaters die wel ontheffing hebben gekregen niet. In Theater Harderwijk staan er de komende drie weken bijvoorbeeld helemaal geen voorstellingen gepland. Uiteraard hebben we direct contact gezocht met het VNOG met de vraag of we alsnog ontheffing kunnen krijgen, maar tot dusver hebben we nog geen reactie gekregen. Overigens gaan we er, ook zonder ontheffing, alles aan doen om de andere voorstellingen wel door te laten gaan.’’

Voorzitter van de VNOG Ton Heerts: ,,De lijst van theaters is vanochtend vastgesteld in nauwe samenspraak met de burgemeesters van 22 VNOG gemeenten. Wij realiseren ons dat er in onze regio ook andere gebouwen van groot belang zijn die graag in aanmerking waren gekomen voor deze ontheffing. Voor hen geldt het maximum dertig bezoekers. Juist nu het aantal coronabesmettingen in snel tempo oploopt is het van groot belang dat we ons gedrag aanpassen en vooral onze sociale contacten drastisch verminderen om het virus onder controle te krijgen.”

Deze uitzondering geldt vanaf vandaag (1 oktober 2020) en tenminste voor een periode van drie weken. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) verwacht van de theaters dat zij zelf toezien op naleving van de maatregelen. Worden in de praktijk overtredingen geconstateerd, dan kan de ontheffing worden ingetrokken, of in het uiterste geval zelfs tot sluiting worden overgegaan.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie