Als simulatiebezoeker krijgt Marinka de Feijter een fictieve prik. Op de achtergrond kijkt Henriëtte Hoogerheiden of de vaccinatie goed gaat.
Als simulatiebezoeker krijgt Marinka de Feijter een fictieve prik. Op de achtergrond kijkt Henriëtte Hoogerheiden of de vaccinatie goed gaat. Marco Jansen

GGD klaar voor vaccinaties in Harderwijk, generale repetitie goed verlopen

11 februari 2021 om 08:46 Corona

PUTTEN GGD Noord- en Oost-Gelderland start vandaag met vaccineren tegen corona in Harderwijk. De 85-plussers zijn de eerste doelgroep die het Pfizer-vaccin in deze regio krijgen toegediend. Gekozen is voor Dolfinarium Harderwijk als centrale en goed toegankelijke priklocatie.

Marco Jansen

Plaats van handeling is de evenementlocatie De Avonduur aan de achterzijde van het zeedierenpark. Gisteren was er een generale repetitie voor het uitvoerend personeel. Tijdens deze zogenoemde dry run oefenden de medewerkers van de GGD het proces: van de intake bij de administratie tot en met het fictief zetten van een vaccinatie.

De mensen van de GGD die vanaf donderdag in Harderwijk aan de slag gaan worden per functie getraind: de voorbereider, de prikker, de arts, de verpleegkundige, de gastvrouw en de locatiecoördinator; elke discipline krijgt uitleg wat er van ze verwacht wordt.

Marinka de Feijter, sociaal verpleegkundige bij de afdeling infectieziekten in Warnsveld, is tijdens de proef een simulatiebezoeker in een rolstoel. Zij krijgt fictief een vaccin toegediend. ,,Ik let erop hoe de prikkers en de voorbereiders mij te woord staan, hoe ze bewegen door de ruimte en de 1,5 meter in acht nemen. Daar zijn ze op geschoold. Dit is een nieuw vaccin, dus het zijn geen routinehandelingen. Ook hebben we te maken met coronamaatregelen en richtlijnen om het vaccin klaar te maken.”

Na afloop denkt ze dat mensen goed weten hoe het proces loopt van binnenkomst tot vertrek. ,,Ze weten wat er in hun rol van hen wordt verwacht. We werken met twee shifts en iedereen is goed toegerust om zijn taken uit te voeren.”

Als projectleider vaccinatie bij GGD Noord- en Oost-Gelderland houdt Henriëtte Hoogerheiden onder meer het logistieke proces – ‘dat luistert heel nauw’ – in de gaten.

,,Het Pfizer-vaccin is speciaal voor de ouderen gereserveerd. Het wordt vanuit het RIVM aangeleverd op ons landelijke punt in Oss en gaat in gekoeld transport onder bewaking naar onze locatie. Daar wordt het in een beveiligde koelkast opgeslagen en bij ons is het dan nog 4-5 dagen houdbaar. Op deze locatie in Harderwijk hebben we een capaciteit voor 240 vaccinaties per dag.’’

MOOIE SAMENWERKING Hoogerheiden is blij met de priklocatie in Harderwijk. ,,We kijken naar locaties die ook voor mindervaliden goed toegankelijk zijn, dat er parkeergelegenheid en toiletten zijn. Daarnaast moeten er voldoende ruimte en doorloop mogelijkheden en een aparte in- en uitgang zijn. We zijn blij met deze geschikte locatie; het is een super mooie samenwerking tussen het Dolfinarium, de gemeente Harderwijk en de GGD. Ook ben ik trots op de samenwerking met het Rode Kruis (EHBO) en studenten van Landstede, die mensen begeleiden in de juiste richting. We hebben de locatie gevraagd tot en met september beschikbaar te zijn, maar misschien duurt het vaccineren wel het hele jaar.”

Vanaf donderdag is de locatie zeven dagen per week van 8.00 uur ’s ochtends tot 20.00 uur ’s avonds geopend. ,,We vaccineren hier de eerste periode de senioren, waarbij we beginnen met de 85-jarigen en ouder. Daar zijn we op de locaties in Apeldoorn en Doetinchem al mee begonnen. Als alle belangstellenden zich hebben aangemeld, nodigt het RIVM de volgende groep uit. Dit gebeurt per leeftijdscategorie van vijf jaar; dus hierna volgt de groep 80-85 jaar, 75-80 jaar et cetera.”

AFSPRAAK MAKEN Vanuit het RIVM hebben alle 85-plussers een uitnodigingsbrief ontvangen om een afspraak te maken bij het landelijk callcenter. Wie een afspraak heeft gemaakt bij het landelijk callcenter, kan op de priklocatie terecht. ,,Mensen moeten de afspraakbevestiging bij zich hebben en een identiteitsbewijs. Oudere mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn, mogen een begeleider meenemen. Bij binnenkomst worden ze begeleid door een gastvrouw, die ook bewaakt dat ze keurig op afstand van elkaar wachten. Het proces begint met een intake voor de administratie. Mensen hebben ook een gezondheidsverklaring ingevuld en mochten ze stollingsmiddelen of medicijnen gebruiken, dan wordt er een check gedaan door een verpleegkundige of de arts. De ervaring leert dat bijna iedereen gevaccineerd kan worden.”

Vervolgens gaan ze door naar de prikruimte. ,,Hier krijgen ze de vaccinatie en een vaccinatiebewijs. Daarna mogen ze een kwartiertje blijven zitten in de grote zaal. Hier staat een EHBO-post van het Rode Kruis. Zij houden toezicht, mochten mensen bijwerkingen van het vaccin krijgen. Dit doen we volgens landelijk voorschrift, maar in onze regio is nog niemand onwel geworden na vaccinatie. Mensen vinden het wel spannend, en tijdens zo’n ontladingsmoment zijn ze er ook voor even wat aandacht. Net als bij de griepinjectie krijgen ze een prik in hun bovenarm. Ik hoor ook veel mensen zeggen: was dit het al?’”

Hoogerheiden roept mensen nadrukkelijk op om niet eerder dan vijf minuten voor de aangegeven tijd te komen. ,,We merken dat mensen de neiging hebben heel vroeg te komen en willen voorkomen dat ze in deze temperaturen lang buiten moeten wachten en er hele rijen voor de deur ontstaan.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie