Diverse kraamhouders van de Puttense weekmarkt zijn niet tevreden over de huidige situatie op de markt.
Diverse kraamhouders van de Puttense weekmarkt zijn niet tevreden over de huidige situatie op de markt. BDUmedia

‘Ik wil gewoon werken en mijn geld verdienen’

16 februari 2021 om 15:04 Corona

PUTTEN Diverse kraamhouders van de Puttense weekmarkt zijn niet tevreden over de huidige situatie op de markt. Zij willen graag hun goederen weer op de markt kunnen verhandelen en vinden dat burgemeester Lambooij zich onvoldoende inzet voor de marktkooplui.

,,Vorige week las ik in De Puttenaer dat burgemeester Lambooij tijdens de raadsvergadering had gezegd dat op de markt alleen levensmiddelen mogen worden verkocht en geen bloemen. Ook gaf de burgemeester aan dat het bij hem bekend is dat dit elders in Nederland wel gebeurd. Lambooij vermeldde dat we in onze veiligheidsregio hebben we afgesproken om ons strikt aan de regels te houden. Ik heb eens navraag gedaan en kwam erachter dat de veiligheidsregio alleen een advies geeft en dat de gemeenten de vrijheid hebben om de regels op te rekken”, aldus een marktkoopman die anoniem zijn verhaal wil doen. ,,De adviezen worden door meerdere gemeenten helemaal niet opgevolgd. Bloemen mogen wel op diverse markten verhandeld worden en er zijn gemeenten die de regels ook voor de non-foodsector hebben verruimd. Ik verkoop bloemen en mag niet op de markt staan. De bloemenzaken mogen wel hun producten in de buitenlucht aan de man brengen. Klanten vragen me waar ik gebleven ben en ik kan het niet uitleggen. Ik wil gewoon werken en mijn geld verdienen. Ook het hele click en collect verhaal, waarbij klanten telefonisch of online een bestelling plaatsen om de artikelen vier uur later op halen bij de desbetreffende winkel geldt niet voor de markt. Die mogelijkheid zou ons ook enorm helpen. Wij begrijpen niet waarom wij dat niet mogen.”

De marktkoopman vervolgt: ,,Regels worden steeds moeilijker om te begrijpen en wij zijn overgeleverd aan de regelgeving van een gemeente. Putten volgt de regels wel heel strikt op. Als ik af en toe een boodschap doe in de supermarkt zie ik dat mensen daar helemaal geen anderhalve meter afstand houden, maar daar wordt niet op gecontroleerd. Wij liggen onder een vergrootglas. Onze bezoekers mogen best weten dat het niet de veiligheidsregio is die de regels bepalen, maar de gemeente. We hebben in Putten veel trouwe klanten, ik ken iedereen van gezicht en we maken altijd wel even een praatje. Ik haal de meeste handel uit de markt en mis behoorlijk wat omzet. Het gaat wel een behoorlijke tijd duren voordat ik daar weer overheen ben.”

Ook diverse non-food ondernemers zijn niet blij met de huidige gang van zaken. ,,De ongelijkheid valt niet uit te leggen. Bij een drogisterijketen zijn de paden 80 centimeter breed en lopen de klanten dicht langs elkaar heen. In de supermarkt wordt kriskras door elkaar heengelopen. Op de markt zijn de paden minimaal zeven meter breed, we houden afstand en geven duidelijk aan waar onze klanten kunnen wachten. De winkels moeten naar buiten voor hun click en collect positie. Wij staan buiten maar mogen niets. De gemeente Putten wil gewoon niet meewerken. We hebben hier te maken met een rechtsongelijkheid die zijn weerga niet kent. De winkel wordt bevoordeeld ten opzichte van de marktkooplui. Dat is moeilijk te verkroppen. We missen onze klanten.”

Een volgend pijnpunt vinden de kraamhouders dat ze, naar hun zeggen, als apen achter een hek worden gezet. ,,Al die maatregelen slaan nergens op. Ik ken helemaal geen marktkooplui die corona hebben gehad. We hebben een hele trouwe klantenkring en de consumenten vragen zich af waar we blijven. Burgemeester moet zich niet verschuilen achter regels, hij heeft een plicht richting alle inwoners en moet alle zaken behartigen. Hij maakt nu duidelijk onderscheid.”

Een woordvoerder van de gemeente Putten legt uit: ,,We zijn streng voor horeca en winkeliers. Dat is niet leuk, maar wel eerlijk. Markten zijn open gebleven. In Putten hebben we een grote markt. We hebben goed nagedacht hoe we daarmee om moesten gaan. Voedsel mag altijd verkocht worden, maar de verkoop van cosmetica, verzorgingsproducten, dierenbenodigdheden en bloemen is aan de gemeente om te beoordelen of dat mag worden toegevoegd. We hebben ervoor gekozen dit niet toe te voegen. We hanteren een strenge consequente lijn en volgen de wet heel strikt. Daar word je niet populair van, maar het is wel eerlijk. We willen geen funshopping en we willen dat mensen in hun eentje naar de markt gaan om boodschappen te doen. Helderheid is, op dit moment, de beste manier van handelen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie