Afbeelding
Pixabay

In deze regio zijn 313 verpleeghuisbewoners overleden aan corona

24 februari 2021 om 05:00 Corona Coronavirus

PUTTEN Onder verpleeghuisbewoners in regio Noord- en Oost-Gelderland, waar Putten onder valt, zijn sinds de uitbraak van het coronavirus op 27 februari 2020 tot en met 17 februari 2021 1.543 besmettingen geteld. Dat is 4,0 procent van alle besmettingen onder verpleeghuisbewoners in Nederland. Per honderd besmettingen waren er 20,3 doden te betreuren. In totaal gaat het om 313 sterfgevallen in de regio Noord- en Oost-Gelderland.

Komend weekend is het een jaar geleden dat de eerste coronabesmetting in Nederland werd aangetoond. Op 27 februari werd duidelijk dat een man uit Loon op Zand besmet was met het virus. Al een paar dagen later werd de eerste besmetting in een verpleeghuis geregistreerd. In totaal zijn er volgens het RIVM landelijk nu bijna 8000 doden en zeker 38.000 besmettingen in verpleeghuizen.

Bewoners van verpleeghuizen die besmet raken met het virus, hebben een relatief grote kans om aan het virus te overlijden. In een jaar tijd overleed zo’n twintig procent van de besmette verpleeghuisbewoners. Onder alle mensen die besmet waren met coronavirus is dit slechts 1,4 procent. Volgens CBS-cijfers overleden sinds de uitbraak bijna 10.000 bewoners van verpleeg- of verzorgingshuizen meer dan op basis van de ‘normale’ sterftecijfers verwacht zou worden.

LocalFocus analyseerde de regionale verschillen in het aantal besmettingen en sterfgevallen in verpleeghuizen sinds de uitbraak. De analyse is gebaseerd op de open dataset ‘Covid-19 verpleeghuisstatistieken naar veiligheidsregio per datum’ van het RIVM.


Op de kaart zie je allereerst hoeveel besmettingen er per veiligheidsregio sinds de uitbraak van het coronavirus (vanaf 27 februari 2020 t/m 17 februari 2021) zijn geregistreerd onder bewoners van verpleeghuizen*. Dat aantal bepaalt de grootte van de bol. In de pop-up zie je ook hoeveel verpleeghuisbewoners zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Ten slotte is berekend op hoeveel locaties een uitbraak heeft plaatsgevonden. Dat is het geval als er minimaal één besmetting onder bewoners is geregistreerd. Sommige locaties zijn in deze cijfers meerdere keren meegeteld, als er meerdere keren een uitbraak is geconstateerd. Een uitbraak wordt als ‘nieuwe uitbraak’ geregistreerd als er minimaal 28 dagen zitten tussen twee besmettingen.

* Vanaf 1 september 2020 wordt ook daadwerkelijk geregistreerd of iemand inwoner is van een verpleeghuisinstelling of woonzorggroep voor ouderen. Vóór die tijd werd dit bepaald door te bekijken of de persoon in kwestie zeventig jaar of ouder is, geen gezondheidsmedewerker is én geen beroep heeft, en bovendien: op basis van de zes-cijferige postcode gekoppeld kan worden aan een bekende locatie van een verpleeg- of verzorgingshuis of particulier woonzorgcentrum; óf verpleeghuis als locatie van de besmetting heeft; óf op basis van de inhoud van vrije tekstvelden gelinkt kunnen worden aan een verpleeghuis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie