Afbeelding
Screenshot NOS

Meer mogelijkheden voor grote winkels, buiten sporten en zwemlessen

8 maart 2021 om 19:41 Corona Coronavirus

PUTTEN Zwemlessen die weer gegeven mogen worden, meer ruimte voor buitensporten in groepsverband voor mensen van 27 jaar en ouder en meer maatwerk voor grote winkels wat betreft het ontvangen van klanten. Dat zijn de belangrijkste aanpassingen van de coronamaatregelen die vanavond zijn bekend gemaakt door demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge. De versoepelingen gaan in op 16 maart. Verder worden alle maatregelen verlengd tot en met 30 maart, inclusief de avondklok.

Personen van 27 jaar en ouder kunnen in groepjes van maximaal vier mensen buiten sporten, op anderhalve meter afstand en op een accommodatie van een sportvereniging. Eerder al werd het mogelijk voor personen tot 27 jaar om weer in groepsverband buiten te sporten.

ZWEMLESSEN Zwemlessen en afzwemmen kunnen vanaf 16 maart weer doorgaan. Een belangrijke overweging is volgens Rutte dat kinderen tijdens de aankomende zomer veilig moeten kunnen zwemmen. Wel gelden er bepaalde regels. Zo zijn de kleedkamers open, maar de douches niet. Ook blijven kinderen thuis bij klachten en moeten ouders buiten wachten.

GROTE WINKELS Winkels mogen momenteel maximaal twee klanten per verdieping op afspraak ontvangen, mits die anderhalve meter afstand kunnen bewaren. Vanaf volgende week wordt daarbij ook naar het vloeroppervlak gekeken. Voor winkels tot 50 vierkante meter verandert er niets. Grotere winkels mogen per 25 vierkante meter een klant ontvangen, tot een maximum van vijftig klanten. 

VERPLEEGHUIZEN Als genoeg mensen in een verpleeghuis gevaccineerd zijn, mogen de bewoners twee bezoekers per dag ontvangen. Het versoepelen van die regeling is de ,,eerste stap” die in de verpleeghuizen genomen wordt. Over verdere versoepelingen wordt nog gesproken. De Jonge waarschuwde al eerder dat het loslaten van de coronaregels in verpleeghuizen ,,stap voor stap” moet gebeuren. De meeste bewoners van verpleeghuizen zijn al gevaccineerd, maar het is nog niet duidelijk of dat de verspreiding van het virus ook genoeg afremt.

Het kabinet heeft steeds gezegd geen tweedeling in de samenleving te willen door gevaccineerden meer vrijheid te geven dan anderen. Maar de vaccinatiegraad in verpleeghuizen is hoog, omdat de werknemers en bewoners als eerste zijn geprikt. ,,Het zou raar zijn te zeggen dat daar tot de zomer helemaal niks mag”, zei De Jonge eerder op maandag. ,,Ik denk dat niemand het de verpleeghuizen misgunt.”

VERKIEZINGEN De avondklok blijft dus van kracht, maar daar wordt tijdens de Tweede Kamerverkiezingen wel soepeler mee omgegaan. Mensen die meehelpen in een stembureau krijgen een verklaring van hun gemeente waarmee ze na 21.00 uur over straat mogen. Ook stemmers die pas tegen 21.00 uur kunnen stemmen, mogen op de terugweg naar huis nog gewoon over straat.

TERRASSEN Terrassen mogen rond Pasen weer open, mits de coronacijfers het toelaten. Wel komt er een maximaal aantal gasten aan tafel en op het terras. Voor het zover is, moet de druk op de ziekenhuizen eerst wel afnemen en moet het virus zich minder snel verspreiden. Nu ligt het zogeheten reproductiegetal boven de 1, wat inhoudt dat iedere persoon minstens een andere persoon besmet. Over vier weken is het tweede paasdag.

Reactie Koninklijke Horeca
,,Het is fijn dat er perspectief wordt geboden aan de horeca, maar het is onvoldoende”, vindt directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ,,Het is een stap, maar wel een heel kleine stap. Absoluut onvoldoende. We moeten ervoor waken dat het kabinet denkt dat met het openen van de terrassen ‘de horeca’ is geholpen.” Volgens Beljaarts zijn er veel horecazaken die geen terras hebben. Ook zullen de ondernemers die wel een terras hebben, veel minder omzet kunnen maken dan normaal. De Jonge zei tijdens de persconferentie al dat er een maximaal aantal gasten aan tafel en op het terras komt. Beljaarts is ,,wel blij dat er nu iets van perspectief wordt geboden, want dat is absoluut beter dan in het duister tasten.”

Premier Mark Rutte hoopt tegen die tijd ook andere nieuwe stappen te kunnen zetten in het afschalen van de coronamaatregelen. Zo komt er mogelijk meer ruimte voor het hoger onderwijs. Studenten mogen dan weer een dag in de week naar de hogeschool of de universiteit. Zoveel mogelijk studenten krijgen dan vooraf een sneltest. Middelbare scholieren mogen nu al een dag in de week naar school.

REIZEN Het kabinet houdt op 23 maart een nieuwe persconferentie, dan wil het komen met een nieuw reisadvies voor de maand mei. Mogelijk is er dan ook meer duidelijk over de zomervakantie. Nu geldt nog het dringende advies om in Nederland te blijven. Dat reisadvies geldt tot ten minste 15 april. Volgens Rutte snakt iedereen ernaar om er weer even tussenuit te kunnen. ,,Laten we hopen dat er dan ook op dit punt iets meer kan.” 

VOORUITZICHTEN Rutte en De Jonge maakten dan meer mogelijkheden bekend en schetsten voorzichtig wat meer perspectief, het gevaar is nog zeker niet geweken. De Jonge: ,,De komst van de derde coronagolf is weliswaar vertraagd, maar nog steeds zien de vooruitzichten er niet goed uit. Als de slechtste scenario’s uitkomen, dan liggen de ziekenhuizen over een maand even vol als vorig jaar”, waarschuwt hij. De Jonge wijst erop dat de Britse variant het inmiddels grotendeels heeft overgenomen van eerdere coronavarianten. De Britse coronamutatie is een besmettelijkere variant. ,,Tegelijk komen we dichterbij een kantelpunt waarop de vaccinaties de overhand gaan nemen”, aldus Rutte.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie