Geregistreerde coronabesmettingen per duizend inwoners (t/m donderdag 24 februari 2022)
Geregistreerde coronabesmettingen per duizend inwoners (t/m donderdag 24 februari 2022) LocalFocus

Twee jaar corona: wat zeggen de cijfers over Putten?

25 februari 2022 om 09:41 Corona

PUTTEN Bijna 6,2 miljoen besmettingen en ruim eenentwintigduizend sterfgevallen: dat is de grimmige tussenstand na twee jaar coronavirus in Nederland. Per duizend inwoners raakte er zeker 350 keer iemand (her)besmet met een variant van het virus. Vooral gemeenten in de Biblebelt telden relatief veel besmettingen, blijkt uit een tussenstand van de coronacijfers die het RIVM sinds de uitbraak bijhoudt. 

In de gemeente Putten werden van 27 februari 2020 tot en met 24 februari 2022 in totaal 9.768 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat komt neer op 397,1 besmettingen per duizend inwoners.

In diezelfde periode overleden 25 inwoners van deze gemeente aan het coronavirus. Omgerekend komt dat neer op 1 sterfgevallen per duizend inwoners.


TWEE JAAR GELEDEN Dit weekend is het exact twee jaar geleden dat de eerste coronabesmetting in Nederland werd vastgesteld. Op 27 februari werd duidelijk dat een man uit Loon op Zand besmet was met het virus. Vanaf deze eerste besmetting tot en met afgelopen donderdag valt het volgende op.

BIBLEBELT  De tien gemeenten met relatief de meeste (her)besmettingen in twee jaar tijd liggen allemaal in de Biblebelt, of kennen een relatief groot aandeel gereformeerde inwoners. Bovenaan staat Bunschoten: door het RIVM werden hier per duizend inwoners bijna 498 besmettingen geregistreerd. Daarna volgen Reimerswaal en de gemeente Staphorst.

GROOTSTE GEMEENTEN Binnen de groep van twintig grootste gemeenten telt Utrecht relatief de meeste besmettingen. Amersfoort en Den Bosch volgen op de lijst. Groningen telt van de grootste gemeenten relatief de minste besmettingen per duizend inwoners. Het aantal besmettingen in de afgelopen twee jaar ligt sowieso gemiddeld lager in de noordelijke gemeenten: van de tien gemeenten met de minste besmettingen per duizend inwoners liggen er acht in Drenthe, Groningen of Friesland.

STERFGEVALLEN In de afgelopen twee jaar overleed één op de 820 Nederlanders aan het coronavirus. Alleen in de gemeente Rozendaal viel geen coronadode te betreuren. In zowel de gemeente Rotterdam (1082) als in Amsterdam (1013) overleden meer dan duizend inwoners aan het virus.

WAARSCHIJNLIJK MEER BESMETTINGEN Het werkelijke aantal coronabesmettingen - en herbesmettingen - ligt waarschijnlijk hoger dan uit de RIVM-cijfers op valt te maken. Pas vanaf 1 juni 2020, pas na de eerste golf, kon iedereen met klachten zich bij de GGD laten testen. Ook nu is het nog aannemelijk dat niet iedereen zich laat testen, of überhaupt niet in de gaten heeft besmet te zijn met het coronavirus. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie