Afbeelding
Provincie Gelderland

Gelderland breidt leefgebied wolf op Veluwe uit

16 maart 2021 om 17:25 Dieren

PUTTEN/VELUWE (ANP) Gelderland heeft het leefgebied van de wolf in die provincie uitgebreid. Nadat de eerste wolven van Nederland zich vestigden in de provincie werden het noordelijke en het middelste deel van de Veluwe aangewezen als wolvengebied. Het noordelijke deel is nu uitgebreid met het gebied in de driehoek ‘t Harde, Wezep en Heerde. 

En er komt een zuidelijk deel van de Veluwe bij (omgeving Otterlo, Lunteren, Ede, Renkum), omdat zich daar inmiddels ook een wolvin had gevestigd. Dat dier is waarschijnlijk begin deze maand in Ede doodgereden, maar op de Zuidwest-Veluwe zou nog een mannetje rondlopen.

Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland denken dat de wolvenpopulatie in Gelderland op een gegeven moment een maximum zal bereiken, antwoorden zij dinsdag op vragen van Forum voor Democratie. 

NEGEN WELPEN De provincie houdt die ontwikkeling scherp in de gaten. Op dit moment zit er een wolvenpaar op de Noord-Veluwe, dat inmiddels negen welpen heeft gekregen. Eén van die welpen krijgt mogelijk dit jaar zelf jongen, maar GS sluiten niet uit dat dit het dier is dat werd doodgereden. Een andere welp heeft sporen achtergelaten op de Noord-Veluwe en daarom wordt het wolvengebied daar uitgebreid. Daarnaast zit er een solitaire wolvin op de Midden-Veluwe.

SCHADEVERGOEDING Schapen- en geitenhouders die te maken krijgen met een aanval van een wolf hebben recht op schadevergoeding als dat in het vastgestelde leefgebied van het wilde dier gebeurt. Ze kunnen ook subsidie krijgen voor het aanleggen van een wolfwerend raster rondom hun weilanden. Vorig jaar zijn volgens de provincie 57 schapen doodgebeten en één geit. Dat gebeurde deels door wolven die geen eigen territorium in Gelderland hebben.

AGRESSIEF GS benadrukken dat wolven ,,niet geïnteresseerd zijn in mensen, hoewel ze bebouwde gebieden niet mijden”. Mocht een wolf zich agressief gedragen naar mensen dan mag het beest doodgeschoten worden, is afgesproken in het Interprovinciaal Wolvenplan. Dat plan wordt dit jaar geactualiseerd, omdat er zich ondertussen ook in Noord-Brabant en mogelijk in Drenthe een wolf heeft gevestigd.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie