Afbeelding
Tessa de Mol

Eendjes gered van de snelweg

30 april 2021 om 09:30 Dieren

PUTTEN ,,De eendjes die ik van de snelweg heb gered groeien als kool’’, vertelt Tessa de Mol-Tiller die samen met haar man Hans eigenaar is van Tuin- en Dierenspeciaalzaak De Molen aan de Halvinkhuizerweg in Putten. 

Henk van IJken

Anderhalve week geleden, op zaterdag 17 april om precies te zijn, reed ze ‘s ochtends met de auto vanuit Amersfoort op de invoegstrook van de Stichtse Rotonde naar de A28 richting haar werk in Putten, waar ze weggedoken tegen de vangrail allemaal jonge eendjes zag. 

Tessa aarzelde geen moment. Ze gebaarde het overige verkeer om eromheen te rijden en slaagde er samen met een andere automobilist in om een wasmand, die ze bij zich had, over de eendjes heen te zetten. ,,Het was geen doen om ze een voor een op te pakken’’, legt ze uit. ,,Maar onder de mand kon is ze voorzichtig naar de zijkant van de snelweg toe bewegen. Daarna heb ik meteen de meldkamer gebeld. Er kwam een auto van Rijkswaterstaat en het lukte me om ze in een doosje te doen.’’

Doordat ze een dierenspeciaalzaak heeft, weet ze precies hoe ze de jonge eendjes moet verzorgen. ,,Ze waren op dat moment waarschijnlijk slechts een week oud en echt nog klein’’, vertelt ze. De moeder was er niet bij en twee eendjes zijn op de snelweg omgekomen. Maar de anderen zitten op onder warmteplaat, krijgen goed te eten en groeien als kool. ,,We proberen ze elke dag even in een badje te laten badderen voor de winkel, om aan het water te wennen. Nu hebben ze nog niet genoeg lichaamsvet om te drijven, maar daardoor is het een keer per dag een dolle en vooral kletsnatte boel. Onze klanten vinden het superleuk.’’

Uiteindelijk zet ze de eendjes uit in de natuur. Maar ze blijven eerst tot een week of vier in haar dierenwinkel op de warmteplaat. Dan kunnen ze een week naar een buitenverblijf. Daarna gaan ze nog een periode naar een kennis in de tuin om zo te wennen, totdat ze een volledig verenkleed hebben. En dan mogen ze de wijde wereld in, vertelt Tessa. ,,Er worden hele eendenfamilies platgereden op de snelweg. Vreselijk’’, zegt ze. ,,Maar als ik zoiets zie dan kan ik niet zomaar doorrijden. Zo zit ik niet in elkaar.’’ Deze eendjes zijn in elk geval gered, en ze zijn nog in de dierenspeciaalzaak van Tessa de Mol te bewonderen.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie