Het kleine Puttense schildpadje Sorte.
Het kleine Puttense schildpadje Sorte. ANP

2-koppige schildpad geboren bij Puttense hobbykweker Ruben van Schoor

Dieren

PUTTEN/OUD-BEIJERLAND (ANP) In het Gelderse Putten is een tweekoppige schildpad geboren, meldt dierenkliniek AniCura Stroowaert in Oud-Beijerland. Op basis van een CT-scan die donderdagochtend is gemaakt, blijkt volgens de kliniek dat de schildpad één hart en één maagdarmkanaal heeft. En dat is gunstig voor de levensverwachting van het dier, aldus AniCura.

GELUK Sorte, zoals het dier is gedoopt, is een sporenschildpad. Het reptiel werd vorige week maandag geboren bij een hobbykweker uit Putten. Sorte (Portugees voor ‘geluk’) heeft twee koppen, vier voorpoten, twee achterpoten en twee staartjes. Ook komt uit de CT-scan naar voren dat het dier twee halswervelkolommen en twee luchtpijpen heeft. Als het hele lijf van Sorte uit twee stelsels had bestaan, had het reptiel twee keer zoveel kans gehad op ziektes en dus sterfte, legt dierenarts Anton Fennema van AniCura uit. Het feit dat het dier één hart en één maagdarmkanaal heeft, vergroot dus de kans op een lang leven. Het is nog niet duidelijk of Sorte een mannetje of een vrouwtje is. Het dier weegt 34 gram.

HEEL BIJZONDER Volgens AniCura is het de eerste keer dat er een tweekoppige schildpad in Nederland is geboren. In België werd een aantal jaar geleden ook een schildpad met twee koppen geboren, maar verder is het een vrij uniek fenomeen, aldus AniCura. Eigenaar Ruben van Schoor uit Putten: “Het is wel heel erg bijzonder dat ik als hobbykweker van schildpadden zo’n exemplaar heb. Het allerbelangrijkste is dat Sorte gezond is en blijft. Daar doe ik natuurlijk enorm mijn best voor.”

HONDERD KILO Dierenarts Sandra Vink van AniCura: “In de vrije natuur zou een tweekoppige schildpad nooit overleven. Als het ene hoofd iets anders wil dan het andere, dan functioneert zo’n dier niet meer. Bij een hobbykweker die goed voor zijn schildpadden zorgt, is dat probleem er niet. Daar krijgt het z’n eten en drinken aangereikt.” Het dier kan uiteindelijk zo’n 100 kilo gaan wegen en 150 jaar oud worden. Vink: “Dat is gelijk ook de reden dat je er goed over na moet denken als je overweegt een schildpad als huisdier te nemen. Ze hebben goede voeding nodig en ook veel ruimte.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderboekenweek met thema Gi-ga-groen wordt leesfeest 27 sep, 16:11
Logo
Afbeelding
‘Putten op weg naar de kerst’ 27 sep, 15:14
Afbeelding
Voetganger op zebrapad geschept door auto 27 sep, 06:38
Logo
Afbeelding
Biljarten en trimmen; ‘Ik wil actief bezig blijven’ Dit doe ik... 26 sep, 13:58
Logo
Afbeelding
Overlast verwarde personen groeit: in Gelderland al 14.000 gevallen in 2021 26 sep, 11:47
Afbeelding
Overhandiging cheques aan Groot Spriel 26 sep, 11:29
Afbeelding
SDC Putten wint in blessuretijd 26 sep, 11:21