Het wordt in de toekomst verplicht om huiskatten te chippen.
Het wordt in de toekomst verplicht om huiskatten te chippen. Pixabay

Chipplicht voor katten stap dichterbij, makkelijker om vermist huisdier terug te vinden

Dieren

PUTTEN (ANP) Het wordt in de toekomst verplicht om huiskatten te chippen en te registreren. Het is nog niet bekend wanneer de maatregel wordt ingevoerd, laat minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) aan de Tweede Kamer weten. Het wordt met een chip makkelijker om vermiste katten terug te vinden. Ook moet zo het aantal zwerfkatten worden verminderd. De Dierenbescherming en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), de beroepsvereniging voor dierenartsen, reageren enthousiast.

In ons land leven ongeveer 2,9 miljoen huiskatten waarvan er jaarlijks meer dan 60.000 als vermist worden opgegeven. Hoeveel zwerfkatten er zijn is niet precies bekend. De plannen voor een landelijke chip- en registratieplicht worden nu verder uitgewerkt. ,,Zo zijn er uitdagingen met betrekking tot de financiering voor het opzetten en het onderhouden van het registratiesysteem”, aldus Adema.

In 2018 kwam D66 met het voorstel voor een chipplicht voor katten. De partij wees er toen op dat minder katten ook minder dode vogels betekent. Ook vroegen 35 gemeenten in een brief aan de Kamer destijds om de chipplicht voor katten verplicht te stellen. Toenmalig minister Carola Schouten van Landbouw beloofde toen te gaan kijken naar de chipplicht en de kattenproblematiek.

De Dierenbescherming is zeer blij met het besluit van minister Adema. ,,Een chipplicht voor katten stond bijna 25 jaar met stip bovenaan onze prioriteitenlijst en we hebben er vele gesprekken over gevoerd met het ministerie”, zegt een woordvoerder.

De woordvoerder is echter wel nog wat sceptisch over wanneer de maatregel daadwerkelijk ingevoerd gaat worden. ,,Eerdere ervaringen laten zien dat dit soort zaken soms wel langer dan een jaar kunnen duren.” Tot die tijd zal worden doorgegaan met de campagne ‘Chip je kat’. ,,Ongeveer 13 procent van de vermiste katten wordt herenigd met zijn eigenaar. Wacht dus niet met het chippen van je kat totdat het verplicht is”, aldus de organisatie.

Ook de KNMvD is enthousiast over de plannen. Een woordvoerder laat weten het positief te vinden dat de minister hiermee aandacht heeft voor dierenwelzijn. ,,We verwachten dat eigenaren van een gechipte kat hun dier minder snel zullen dumpen in een bos, zoals nu helaas nog weleens voorkomt.”

Over de vraag of iedereen een chip voor zijn kat zal kunnen betalen, maakt de organisatie zich geen zorgen: ,,Een huisdier brengt nou eenmaal kosten met zich mee. We gunnen iedereen de liefde van een huisdier, maar als je het niet kan betalen kan je er beter niet aan beginnen. Bovendien zijn er verschillende dierenartsen die de chips gratis of tegen lager tarief willen plaatsen voor mensen met een kleinere portemonnee” , aldus de KNMvD.

advertentie
advertentie
Afbeelding
NS: meeste treinreizigers checken nog niet meteen in met bankpas 1 feb, 08:00
Logo
Afbeelding
Leerlingen adopteren voorstelling 31 jan, 11:32
Afbeelding
SDC Putten heeft fijn weekend; winst op FC De Bilt, concurrentie verliest 31 jan, 11:00
Afbeelding
De Meeuwen stelt teleur 31 jan, 09:42
Afbeelding
Huismus het meest gespot tijdens Tuinvogeltelling in Gelderland 31 jan, 08:00
Logo
Afbeelding
Burgemeester Lambooij blijft aan 30 jan, 14:00
Afbeelding
Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022 30 jan, 08:00