De mbo’er is het nieuwe goud op de arbeidsmarkt.
De mbo’er is het nieuwe goud op de arbeidsmarkt. Pixabay

Mbo’ers voelen zich ondergewaardeerd in salaris

30 november 2022 om 07:00 Economie

PUTTEN (ANP) Meer dan de helft van de mbo’ers voelt zich niet genoeg gewaardeerd door hun werkgever, stelt vakbond CNV. Die hield een onderzoek onder 1700 mensen met een mbo-opleiding. Slechts een derde krijgt ieder jaar loonsverhoging en meer dan een kwart heeft al drie jaar geen loon erbij gekregen. Eenzelfde deel heeft moeite om maandelijks rond te komen.

Bijna alle ondervraagde mbo’ers geven aan dat hun werkgever geen extra salaris wil bieden om ze te behouden. CNV-voorzitter Piet Fortuin vindt die maatschappelijke onderwaardering onbegrijpelijk. ,,De maatschappij loopt langzaam vast door het schreeuwende tekort aan mbo’ers”, stelt hij. ,,Kinderopvangmedewerkers, technisch personeel, mensen die huizen bouwen, onze auto’s repareren en warmtepompen installeren. De mbo’er is het nieuwe goud op de arbeidsmarkt. Het is bizar dat zij momenteel niet de waardering krijgen die hen toekomt.”

Fortuin denkt dat werkgevers die hun houding niet veranderen straks problemen krijgen om voldoende personeel te vinden. ,,Wie nu niets doet, heeft straks het nakijken omdat mbo’ers in de toekomst steeds schaarser worden.”

Twee derde van de mbo’ers kampt met een zeer hoge werkdruk. Ruim een kwart zit tegen een burn-out aan en een op de vijf vindt zijn werkomstandigheden onveilig. ,,De mbo’er staat flink onder druk. We kunnen het ons niet veroorloven dat ze uitvallen”, waarschuwt Fortuin. ,,Naast een hoge waardering moeten de arbeidsomstandigheden daarom flink worden verbeterd. Nederland moet de komende jaren alle zeilen bijzetten om zoveel mogelijk mbo’ers gezond te houden voor de arbeidsmarkt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie