De verbouw van De Wegwijzer valt flink duurder uit.
De verbouw van De Wegwijzer valt flink duurder uit. Wijnand Kooijmans

Verbouwing basisschool De Wegwijzer valt fors duurder uit: ‘Bijzondere omstandigheden door oorlog in Oekraïne’

23 mei 2023 om 09:00 Economie

PUTTEN De verbouwing van de basisschool De Wegwijzer valt in totaliteit 120.000 euro duurder uit. De aannemer neemt van deze kosten 40.000 euro voor zijn rekening.


De extra kosten komen voor 73.600 euro voor rekening van de gemeente. De Vereniging Protestants Christeljk Onderwijs draagt 6.400 euro bij. De Wegwijzer is de eerste school waarbij grootschalige renovatie plaatsvindt. Het plan in Putten loopt tot 2032.

Naast de opgelopen bouwkosten was er extra geld nodig voor de noodzakelijke tijdelijke huisvesting. Hier was een bedrag van 25.000 euro mee gemoeid. Daar was bij de vaststelling van het investeringskrediet abusievelijk geen rekening gehouden.

Het gaat om 14.000 euro voor de huur van schoolklassen in de Korenbloemen en 11.000 euro aan verhuiskosten, opslag en aanpassingen aan het gebouw. Van de 25.000 euro komt met 11.000 euro een gedeelte voor rekening van de gemeente, de huur van 14.000 euro zal het bestuur van De Wegwijzer moeten voldoen.

OORLOG

Bij de aanbesteding was rekening gehouden met prijsstijgingen. De enorme prijsstijgingen als gevolg van de oorlog in de Oekraïne waren echter niet voorzien. Daardoor werden grondstoffen duurder of moesten worden vervangen door duurdere varianten vanwege leveringsproblemen. De Raad van Arbitrage heeft al diverse malen uitgesproken dat de stijgingde kosten als gevolg van deze oorlog moeten worden gezien als bijzondere omstandigheden. Dat is de reden dat de volledige stijging niet bij de aannemer kan worden neergelegd.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie