Trudy Schippers nodigt Puttenaren uit hun huis te versieren voor Koningsdag.
Trudy Schippers nodigt Puttenaren uit hun huis te versieren voor Koningsdag. Marco Jansen

‘Als Puttenaren toch samen Koningsdag vieren’

18 april 2021 om 07:00 Evenementen

PUTTEN De Oranjevereniging Putten wachtte tot na de laatste corona-persconferentie voordat de knoop over het programma van Koningsdag werd doorgehakt. ,,Het is een gevulde dag en we vragen alle Puttenaren om mee te doen. We maken het feest met elkaar.’’

Marco Jansen

Voorzitter Trudy Schippers geeft toe dat het moeilijk was om zo lang te wachten, al wist het bestuur al wat het zou doen. ,,We hadden ons gericht op het worst case scenario en dat op papier gezet. We waren er dus op voorbereid dat er niks zou kunnen. Ja, het is teleurstellend, maar daar zijn we al overheen. Voor het vuurwerk was weliswaar een vergunning aangevraagd, maar we wisten al vrij snel dat het niet zou mogen. Toch hielden we nog hoop. Omdat die terrassen misschien open zouden mogen dacht de helft van het bestuur dat er nog hoop was, maar de andere helft wist dat er niks ging gebeuren. Dit jaar is het nog strenger dan vorig jaar en alle vergaderingen houden we via Zoom. Er valt mee te leven, maar je bent erg beperkt in wat je wel of niet kunt.”

Het is een compleet programma van zo’n 20 minuten zoals normaal, maar dan thuis met een bakje koffie op de bank

Vorig jaar warener op Koningsdag wel wat activiteiten, dit jaar volgt de Oranjevereniging meer de leidraad van een ‘echte’ Koningsdag. Dat wil zeggen: veel is vooraf opgenomen en wordt online gestreamd. Dat begint dinsdag 27 april om 10.00 uur ’s ochtends met een korte toespraak van burgemeester Lambooij en Oranjevereniging voorzitter Trudy Schippers vanaf het bordes van het gemeentehuis. ,,We nemen het van tevoren op en datzelfde geldt voor het Wilhelmus, dat daarna door ons fanfarecorps Excelsior wordt gespeeld. Er mogen maar vier leden van het muziekkorps aanwezig zijn. Tegelijk hijst de scouting de vlag. Een optreden van de Sanghertjes onder leiding van Gijs Evers wordt ingelast. Die opnames worden gemonteerd en via de websites van de Oranjevereniging, Veluwe FM, de VVV en de Puttenaer.nl uitgezonden. Het is een compleet programma van zo’n twintig minuten zoals normaal, maar dan thuis met een bakje koffie op de bank.”  

Om half 11 start een live concert vanuit de Oude Kerk met bekende vaderlandse liederen.  Het concert wordt helemaal gestreamd en uitgezonden via de genoemde kanalen. Daarnaast is het te volgen via het YouTube-kanaal van Hervormd Putten en op de website: www.hervormdputten.nl/kerkdiensten/kerkdienstenrooster. Aan deze uitzending werken mee: Marieke Booy (viool), Martine v.d. Hazel (zang), Gellius Kaars Sijpesteijn (trompet & bugel), Arjan Kok (orgel), Gerald Stoffer (accordeon & trompet), Jaap Stoffer (gitaar & cajon) en Roelof Tadema (zang). 

Om 13.00 uur start een wandelpuzzeltocht en een fietspuzzeltocht in samenwerking met de VVV. Vanaf Koningsdag hebben deelnemers hier vier weken de tijd voor en er zijn prijzen te winnen. De aftrap wordt ook gestreamd. Om 14.00 wordt een vooraf opgenomen poppenkastvoorstelling uitgezonden. De uitzending is bedoeld voor de allerkleinsten (3-9 jaar) en de voorstelling wordt gegeven door het Apenstaartje. ,,Dit is een heel leuke poppenkast uit Ermelo, één van de beste poppenspelers van Nederland.’’

ORANJECONCERT Trots is het bestuur op het Oranjeconcert dat om 15.00 uur begint. Ook dit is allemaal van tevoren opgenomen door allerlei Puttens talent. ,,We hebben de Puttense band NedNeed, een upcoming Puttense DJ Patrick, die vier man van Excelsior spelen een paar vlotte nummers en de uitvoering van zangeres Noah is ook eigentijds. Ook spelen twee deelnemers van de voormalige muziekschool. Officieel duurt het Oranjeconcert tot 16.30 uur, maar we denken dat het tegen vijven zal eindigen. Dan zal de burgemeester weer afsluiten met een hoopvol woord.”

We hebben alle Puttenaren nodig om het feest te maken met elkaar 

Schippers is blij met een gevulde dag en vraagt de Puttenaren om mee te doen. ,,Wij kunnen als bestuur wel een feestje organiseren, maar we hebben alle Puttenaren nodig om het feest te maken met elkaar. Ook al kunnen we niet op het terras zitten, met een glaasje op het Fontanusplein staan of een mooie optocht organiseren; het thema saamhorigheid maken we met elkaar. In dat kader vragen we iedereen hun huis te versieren aan de buitenkant. Hang naast de rood-wit-blauwe vlag een oranje versiering op. Dat wordt ook beloond met prijzen: leuke tegoedbonnen van lokale leveranciers. De juryleden zijn kunstenaars die normaal de optocht jureren. Ze rijden met onze bestuursleden in koppels van twee door de wijken. We hebben er ontzettend veel zin in, ook deze keer. Saamhorigheid roept wel wat op: je kunt het ook zelf leuk maken met een glaasje wijn en hapjes. Saamhorigheid is een gevoel en meer dan bij elkaar komen.’’

Schippers is negen jaar bestuurslid van de Oranjevereniging en twee jaar voorzitter. Ze barst van de energie en zegt nog zoveel ideeën te hebben. ,,Als bestuur trekken we samen de kar. We zijn met zijn vijven maar ontzettend hard op zoek naar nieuwe bestuursleden. We willen juist jongeren er in hebben. Je moet gewoon fris blijven denken. We hebben ons oog al gericht op volgend jaar.’’

Wie heeft de mooist versierde tuin/straat?

De Oranjevereniging roept iedereen op om zijn huis of straat voor Koningsdag te versieren. Samen met de redactie van De Puttenaer heeft de Oranjevereniging daar zelfs een wedstrijd aan gekoppeld waar mooie prijzen mee zijn te winnen. Wil jij kans maken op een waardebon van 75 euro van G5 Jeans, een bon van 50 euro van Plus supermarkt of een bon van 25 euro, van Mitra slijterij, stuur dan een foto van jouw tuin of straat vóór maandag 26 april naar puttenaer@bdu.nl. Let op, de foto moet dus het weekend vóór Koningsdag al naar de redactie van krant worden gestuurd.

Op woensdag 28 april zijn de mooiste inzendingen in de krant te vinden en kan er worden gestemd. De uiteindelijke winnaars worden voor voor de helft bepaald door de stemmen die wij binnenkrijgen en voor het andere deel door de vakjury, bestaande uit leden van de Oranjevereniging.

Doen jullie allemaal mee? Dan kleurt Putten mooi oranje op Koningsdag. 

Afbeelding
Het bestuur van de Oranjevereniging.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie