William Bos organiseert met Stichting Onderstroom een wildproeverij 'Wild' op zaterdag 10 december. Rechts Gerwin Troost.
William Bos organiseert met Stichting Onderstroom een wildproeverij 'Wild' op zaterdag 10 december. Rechts Gerwin Troost. Foto: Marco Jansen

Wildproeverij met Harderwijkse bands en speciaalbier bij Stichting Onderstroom in Harderwijk

7 december 2022 om 20:00 Evenementen

HARDERWIJK Vers bereide wildgerechten proeven en genieten van een speciaalbiertje. Terwijl het vuur brandt en op de achtergrond live muziek klinkt, geeft de slager een demonstratie slachten van een hert en geeft de jager uitleg over de verwerking van het vlees. Met de proeverij Wild op zaterdag 10 december brengt Stichting Onderstroom de wildbeleving naar het California-terrein aan de Deventerweg.

Het idee is van William Bos (45) uit Harderwijk. Begin dit jaar kwam hij als vrijwilliger bij het decoratieteam van Onderstroom. ,,Ik nam geregeld een stukje droge worst van ree of hert of een stukje gerookt wild zwijn mee en zo ontstond het enthousiasme voor een wildproeverij. Onderstroom wil mensen informeren over de herkomst van het vlees. Vlees eten van een geschoten dier is een voorrecht.”

Bos is al zijn leven lang actief in de jacht. Als kind ging hij al met zijn vader mee. Hij haalde zijn jachtakte en is nu wildbeheerder in de bossen van de Noordoost Veluwe. Hij is jager en vrijwillig faunabeheerder bij meerdere wildbeheereenheden (WBE). Ook jaagt hij in Duitsland. ,,De herfst is globaal het jachtseizoen, dat loopt van 15 oktober tot 31 december, afhankelijk van de wildsoort. Dan schiet ik vooral reeën en wilde zwijnen. Wat ik geschoten heb, eet ik zelf op of geef ik weg, of ik organiseer diners voor familie en vrienden. Ook Marco Turnhout van Hond en Hobby uit Ermelo is enthousiast jager en zal hierover vertellen.” 

Bos jaagt vaak met voormalig slager Peter Schiffmacher. „Voorheen slachtte hij het vlees, maar nu verwerk ik het ook zelf, in de schuur en keuken van mijn huis. Het mooie van jagen is het zelf kunnen verwerken, portioneren en consumeren. Peter verkocht dit ook in zijn winkel. Hij is ook jager en laat zien hoe je het vlees van een ree of een hert klaarmaakt. Ook is er een demonstratie hoe je worst maakt.”

We hebben nu 80 kaarten verkocht en hopen 200 te verkopen

De wildproeverij op 10 december wordt laagdrempelig ingericht met een vuurtje en live muziek en kwalitatief mooi en goed vlees. ,,Om 16.30 uur is de inloop, dan staan er al wat borrelplankjes klaar met droge worst van wild en gerookte ganzenborst. Om 17.30 uur start de bereiding van de wildgerechten op verschillende barbecues, waaronder een ofyr, een kooktoestel waarop met vuur gebakken wordt. Deze worden beschikbaar gesteld door Klaas de Waal, een slager en jager uit Dronten. We serveren hamburgers gemaakt van hert. Op de menukaart staan ook barbecueworstjes van ree en wild zwijn en een stoofpotje van wild zwijn, hert en ree. Alle dieren zijn afkomstig van de Veluwe. We vertellen het verhaal erbij en geven informatie hoe je het vlees klaarmaakt. In de regel is dit exclusief vlees dat je niet in de supermarkt koopt.” 

Aan de bar zijn diverse speciaalbieren verkrijgbaar, passend bij het wild. Twee Harderwijkse bands - Hounddog Duo en Charlie Goes Beyond zorgen voor sfeer met akoestische achtergrondmuziek. ,,We hebben nu 80 kaarten verkocht en hopen 200 te verkopen.” 

Kaarten via heerlijkharderwijk.nl/evenementen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie