Willemijn de Weerd presenteert binnenkort haar nieuwste boek.
Willemijn de Weerd presenteert binnenkort haar nieuwste boek. Foto via Willemijn de Weerd

75 jaar herdenken: kinderboek razzia 'Papa waar blijf je'

14 september 2019 om 08:33 Historie 75 jaar Herdenken Putten

PUTTEN Willemijn de Weerd brengt deze maand het boek ‘Papa, waar blijf je’ uit over de Puttense razzia en de impact die dit had op kinderen die achterbleven zonder vader, opa, broer of oom.

Maranke Pater

De Weerd heeft meerdere kinderboeken op haar naam staan, toen ze in Putten kwam wonen ging het razzia-verhaal meer en meer voor haar leven. ,,Ik kwam in 1999 in Putten wonen en ik weet nog dat we in die tijd aan het klussen waren. Op 2 oktober stond ik bij de Formido 's avonds en zag een briefje dat ze dicht waren in verband met de herdenking. Ik wist niet veel over de razzia en ben mij sinds die tijd erin gaan verdiepen.” Er zijn in de loop der jaren al heel wat jeugdboeken verschenen over kinderen waarvan de ouders in het verzet zaten, joodse kinderen en kinderen van NSB'ers. De Weerd wilde een verhaal vertellen over gewone burgers die iets verschrikkelijks overkomt. ,,Veel Puttense mannen waren er ineens niet meer, wat een enorm gat heeft geslagen in het dorp. Door in de huid van een kind te kruipen komt het voor de lezers ook dichterbij.”

MEEGEMAAKT Om onderzoek te doen sprak ze steeds meer mensen die hun eigen verhalen hadden. ,,Dit waren mensen die de razzia als kind hadden meegemaakt. Ik vind het net als hen belangrijk dat de jeugd de historie van hun dorp leert kennen.” Van de Stichting Oktober ‘44 kreeg De Weerd veel informatie en ook las ze verschillende boeken van diverse schrijvers over de razzia. ,,Ik heb daarnaast verschillende documentaires bekeken en ik heb veel met Evert de Graaf gesproken die veel over dit onderwerp weet.”

Als Putten in brand wordt gestoken, ziet Anna dat ook gebeurenRAZZIA Voor haar boek koos ze bewust voor een fictieve hoofdpersoon, de tienjarige Anna. ,,Ik begin het verhaal in de oude kerk waar Anna samen met haar vader en moeder een dienst bijwoont en er door de bezoekers van de kerk al over een razzia wordt gefluisterd. Mensen worden gewaarschuwd. De vader van Anna verstopt zich in eerste instantie, maar gaat zich later toch melden.” Alle gebeurtenissen worden beschreven door de ogen van Anna. ,,Als Putten in brand wordt gestoken, ziet Anna dat ook gebeuren. Er is veel onzekerheid en het gezin blijft achter, niet wetende wat er met de mannen zal gebeuren.” Het is voor het eerst dat De Weerd een historisch jeugdboek schrijft. ,,Mijn jeugdboeken waren tot nu toe allemaal gericht op de onderbouw en dit boek is voor bovenbouwleerlingen.”

MUZIEK Op 25 september is er een muziekvoorstelling in de Oude Kerk die om 19.00 uur begint. Samen met violiste Marieke Booy zal De Weerd het verhaal vertellen. ,,Marieke heeft eerder muziek gemaakt voor de voorstelling ‘Er reed een trein naar Sobibor’.” De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf groep 6. ,,We nemen mensen mee naar het Putten van 1944, het verhaal begint in de Oude Kerk. Ook Psalm 84, bekend als de psalm van Putten, zal voorbij komen.” De toegang is gratis.

Het boek ‘Papa, waar blijf je?’ is vanaf 20 september te koop en na de muziekvoorstelling ook verkrijgbaar in de oude kerk. Voor meer informatie: www.willemijndeweerd.nl.

Afbeelding
Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie