Het nieuwe straatnaambord 'Boswachter Kieftpad' wordt onthuld.
Het nieuwe straatnaambord 'Boswachter Kieftpad' wordt onthuld. Gemeente Putten

Boswachter Kieftpad onthuld

2 december 2019 om 12:18 Historie

PUTTEN De Lijsterbeslaan in het Putterbos heet voortaan het Boswachter Kieftpad. Peter Kieft (1907-1984) was een bekend en geliefd beheerder en toezichthouder in het Putterbos gedurende 54 jaar. Zaterdag 30 november werd het nieuwe straatnaambord onthuld in aanwezigheid van kinderen, klein- en achterkleinkinderen, leden van de straatnamencommissie en buurtbewoners.

,,Boswachter Kieft heeft de Lijsterbeslaan eigenhandig aangelegd. De vernoeming is een passend eerbetoon aan een bijzondere man", aldus wethouder Koekkoek tijdens de onthulling. Ook Evert de Graaf (schrijver van het verhaal over Peter Kieft in het boek 'Putters en Puttenaren') en familieleden spraken enkele woorden en anekdotes uit. Het verhaal van boswachter Kieft is binnenkort te lezen op www.verhaalvanputten.nl.

Peter Kieft was boswachter in het Putterbos van 1930 tot aan zijn dood op 77-jarige leeftijd in 1984. Hij wijdde zich plichtsgetrouw aan het beheer van het bos. Kieft stond bekend als iemand met een natuurlijk gezag. Bovendien was hij rijksveldwachter, waardoor er weinig houtdiefstal plaatsvond in zijn bossen en er ook bijna niet gestroopt werd. Met behulp van bosarbeiders maakte hij het Putterbos veel toegankelijker. Zo legde hij onder andere de volgende wegen aan: Emmalaan, Wilhelminalaan, Julianalaan, Prins Hendrikweg, Driewegenweg, Berkenlaan, Lijsterbeslaan en de Grietweg. In de jaren zestig realiseerde hij ook de eerste toeristische wandelroutes. Deze werden niet alleen gebruikt door toeristen, maar ook door kerkgangers tijdens het zondagse 'kuieren'.

Peter Kieft heeft ook bijzondere verdiensten gehad in de periode 1940-1945. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ving hij vluchtelingen op in zijn huis en in een schuilkelder op zijn erf. Omdat hij de functie van veldwachter had, mocht hij na spertijd de straat op. Zo kon hij vele plaatsgenoten helpen. Met het Boswachter Kieftpad wordt Peter Kieft op een bijzondere wijze herdacht als een man die van grote waarde is geweest voor de Puttense samenleving.

Boswachter Peter Kieft.
Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie