Museum De Tien Malen
Museum De Tien Malen Eelco Boeijinga

Museum De Tien Malen weer open

31 mei 2021 om 11:00 Historie

PUTTEN Het Historisch Museum De Tien Malen opent op woensdag 9 juni weer haar deuren met een tijdelijke expositie over de zeven landhuizen met hun bewoners die Putten rijk is. De expositie geeft antwoorden op vragen als: Wanneer zijn de landhuizen gebouwd? Welke bouwkundige wijzigingen hebben er in de loop der jaren plaatsgevonden? En hoe zien ze er nu uit? Daarnaast wordt duidelijk wie er in de landhuizen hebben gewoond en welke rol hebben zij in de gemeente Putten gespeeld.

Naast deze tijdelijke expositie huisvest het museum een grote collectie archeologische vondsten uit de oertijd zoals vuurstenen klingen, mesjes, schrappers en stenen bijlen. De geschiedenis van het dorp komt hier tot leven met landkaarten, foto’s, tekeningen en op schaal gemaakte kijkkasten van bijvoorbeeld een boerderij en grafheuvel. Een grote verzameling ambachtelijke en agrarische gereedschappen en werktuigen maken het plaatje compleet. Hoe leefde de Putter, in een tijd zonder stromend water en elektriciteit?

In het museum kunnen bezoekers het huishoudelijke werk in de ‘goot’ (keuken), het wonen op de heerd (huiskamer) en het repareren in de boerenwerkplaats ervaren. Daarbij is er van alles te leren over brinken, woeste gronden, maalschappen en nog veel meer. De vaste collectie is hier en daar aangepast en verder aangevuld.

Historisch Museum De Tien Malen is gevestigd op het fraaie Landgoed Schovenhorst. Tot eind oktober is het museum elke woensdagmiddag en zaterdagmiddag geopend van 13.30 tot 16.30 uur. De entree bedraagt 3,50 euro per persoon. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen 1,50 euro en tot 4 jaar mogen kinderen gratis naar binnen. De museumjaarkaart is geldig in het museum en PHG-donateurs hebben gratis tegang op vertoon van hun donateurskaart. In Museum De Tien Malen gelden de huidige coronamaatregelen, kort gezegd: 1,5 meter afstand, graag alleen pinbetalingen, handen desinfecteren en een maximum van 16 bezoekers tegelijk exclusief kinderen tot 12 jaar mits onder begeleiding.

Meer informatie is te vinden op: www.detienmalen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie