Zeer futuristische boerin die door AI aangestuurd wordt op de boerderij.
Zeer futuristische boerin die door AI aangestuurd wordt op de boerderij. Eigen foto.

Expositie ‘Oud versus Nieuw’: Puttense kunstenaars laten zich inspireren door tweedehands boeken en ‘De Tien Malen’

14 april 2024 om 09:00 Kunst

PUTTEN Tweeëntwintig Puttense kunstenaars hebben zich laten inspireren door de tweedehands boeken in de boekwinkel van het Puttens Historisch Genootschap of door een voorwerp uit de collectie van het historisch museum ‘De Tien Malen’. In dat museum vindt u een groot aantal kunstwerken van de meest uiteenlopende materialen. En allemaal vormen ze een contrast met een voorwerp uit de Puttense historie. Letterlijk: oud versus nieuw.

Die naam heeft de expositie ook gekregen ‘Oud versus Nieuw’. In zowel de tweedehands boekwinkel in de Dorpsstraat als in museum ‘De Tien Malen’ zijn de exposities te bewonderen. 

BOEKWINKEL

In de boekwinkel ziet u een harmonicaboek (leporello), dat de kunst van het leren lezen uitbeeldt, beginnend bij abracadabra via prentenboek en lesjes tot het lezen van een roman. In de boekwinkel zijn in totaal zeven kunstwerken over boeken te zien. 

UITEENLOPENDE MATERIALEN

Dat er uiteenlopende materialen gebruikt zijn, zie je overal terug. Een modern tafelkleed van plastic vormt bijvoorbeeld een contrast met een linnen kleed op een antieke tafel. Of twee klassieke kunstwerken van respectievelijk brons en olieverf op doek die een lezende vrouw laten zien.

Op de bovenverdieping van het museum hebben drie kunstenaars zich laten inspireren door objecten van aardewerk uit opgravingen en daar hun eigentijdse draai aan gegeven, bijvoorbeeld door een ander materiaal te gebruiken, hout of nieuwe glazuren en vormen toe te passen. Een ander opvallend kunstwerk is een schilderij met een draak dat weergeeft ‘dat sprookjes nog steeds bestaan’.

FIETS TENTOONSTELLING

Ook het thema ‘Fietsen in Putten’, dat nu te zien is in ‘De Tien Malen’ heeft de nodige kunstwerken opgeleverd, met verwijzingen naar mooie Puttense bestemmingen, knooppunten of naar de fiets op zich, maar dan twee dimensionaal in staal uitgevoerd. Een genummerde looproute zorgt ervoor dat u niets over het hoofd ziet in het kleine, volle Puttense museum.

U vindt de Tweedehands boekwinkel in de Dorpsstraat 23. Museum ‘De Tien Malen’ bevindt zich aan de Garderenseweg 97. Beide exposities lopen van 1 april tot 26 september. Voor openingstijden de websites.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie