Werk van de drie kunstenaars bij elkaar.
Werk van de drie kunstenaars bij elkaar. Maranke Pater

Nieuwe expositie Kunst in de Kelder

22 oktober 2019 om 13:00 Kunst

'Ze speelt met diepte in haar werk'

PUTTEN De Kunstkelder herbergt tot 16 november werken van Mouafk Khzaal, Hennie Kievit en Janna van der Kaa.

Maranke Pater

Het is de tweede tentoonstelling na de heropening sinds de verbouwing van het stadhuis. De Kunstkelder heeft een opgefriste entree gekregen die uitnodigt om de werken te komen bekijken. Atty Heijting, voorzitter van de Kunstkelder heeft een roerige tijd achter de rug met de verhuizing van het schoolgebouw in Veenhuizerveld terug naar de Kunstkelder: ,,Veel mensen realiseren niet hoeveel werk er in zit. Samen met mijn partner Maarten houd ik de Kunstkelder draaiend, met hulp van twintig suppoosten. Helaas zijn er de afgelopen tijd ook weer suppoosten afgevallen, zeker ook vanwege de verhuizing naar het Veenhuizerveld, We zijn daarom blij dat we weer terug zijn, maar de verhuizing was wel weer een hele intensieve periode.”

Er bleef gelukkig genoeg energie over voor de nieuwe expositie, die uit schilderijen van Mouafk Khzaal bestaan, vilten kunstwerken van Hennie Kievit en bronzen beelden van Janna van de Kaa. De schilderijen van Khzaal kenmerken zich doordat ze allemaal de titel ‘Gejaagd door de storm’ hebben gekregen. Heijting: ,,Het is een titel die zijn vrouw heeft bedacht. De gezichten op de schilderijen verbeelden verdriet en somberheid.” Khzaal is een Arameëer uit Syrië. Naast zijn werk als tandarts is hij kunstenaar. Zijn opleiding voltooide hij aan het Art Centre in Homs. Na 2014 vluchtte hij uit Syrië. ,,Hij heeft zich in Ede aangesloten bij PEK (Platform Edede Kunstenaars) en heeft meegedaan aan exposities van de Nationale Kunstdagen in Rotterdam en de ADAF in Amsterdam.”

QUILTS In het verleden heeft de Kunstkelder een keer een quilttentoonstelling gehad en Heijting hoopt dat quiltliefhebbers nu ook weer net als toen in grote getale hun weg vinden naar Putten. Kunstenares Hennie Kievit heeft als vakleerkracht creatieve handvaardigheid gewerkt en begon met het maken van textiele werken. ,,In het begin waren dat nog traditionele quiltwerken zoals je er meer ziet. Van kussenhoezen tot beddenspreien met veel geometrische motieven. Nu maakt ze ware kunstwerkjes. Ze beschildert doeken of zijde en katoen en vervolgens bewerkt ze de stof met de naaimachine, maar ook handmatig. Je kunt zien dat ze er uren werk in heeft gestoken.” Piepkleine bloemetjes sieren de kleurrijke werkjes, die nu vooral als wanddecoratie dienen. ,,Ze heeft doordat ze de stof ook verft een hele nieuwe dimensie aan het quilten kunnen toevoegen en ze experimenteert met Paintsticks, een olie-achtig krijt dat na fixeren op de stof blijft zitten.” Een neef van Kievit maakte het houten hert op de rotonde in Putten. ,,Via hem hoorde ik dat Hennie prachtige quiltwerken maakte die ze nog nooit had geëxposeerd. ,,Het is echt monnikenwerk, ik zou er geen geduld voor hebben. Ze speelt met diepte in haar werk.” Naast de kleine kunstwerken zijn er ook grotere quiltdoeken waar kattenengeltjes op afgebeeld staan, die Feline Fairies worden genoemd. ,,Ze heeft deze werken gebaseerd op een ontwerp van Laura Worth en haar fantasie er op los gelaten.”

EIGEN VERHAAL De bronzen beelden van Janna van der Kaa uit Lunteren vertellen allemaal hun eigen verhaal. ,,Je ziet dat ze haar inspiratie uit het observeren van de omgeving haalt. Van spelende kleinkinderen tot vogels en bloemen in de tuin. Ze heeft ook bronzen skylines gemaakt van dorpjes.” De persoonlijke favorieten van Heijting zijn de beeldjes ‘Hond laat man uit’ en ‘Man laat hond uit’. ,,Deze beeldjes staan tegenover elkaar en dat geeft zo’n leuk gezicht, een hond die overduidelijk enthousiast zijn baas vooruit trekt en een hond die niet zo’n zin lijkt te hebben in de wandeling.”


De expositie in de Kunstkelder is op dinsdag, donderdag en vrijdag van 14.00 uur tot 16.30 uur te bezichtigen en op woensdag en zaterdag van 10.00 uur tot 12.00 uur. De Kunstkelder is gelegen aan de Brinkstraat 69, achter het gemeentehuis. Zie voor meer informatie: www.kunstinputten.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie