De tot de voorstelling van een Griekse godin uitgesneden boomstronk.
De tot de voorstelling van een Griekse godin uitgesneden boomstronk. Hans Hoorman

Van stormslachtoffer tot kunstwerk

5 april 2022 om 09:39 Kunst

PUTTEN Vijetijdskunstenaars Theo Borger en André van Beek maakten, na nauw overleg met Staatsbosbeheer, uit een enorme boomstronk van een omgevallen douglasspar in het Speulderbos een schitterende impressie van de Grieks mythologische Medousa ofwel Medusa.  

Hans Hoorman stuurde deze foto naar de redactie van De Puttenaer en schreef daarbij: ,,Op een mooie zomerdag, het was juni 2021, onderweg door de Sprielder- en Speulderbossen naar Solsegat en buurtschap Drie zagen we een reusachtige Douglasspar, geveld door de storm. De uit de bosgrond getrokken wortelpartij wees metershoog in de blauwe lucht. Deze statige kaarsrechte bomen van Noord-Amerikaanse oorsprong, hier geïntroduceerd omstreeks halverwege de negentiende eeuw, kunnen wel meer dan veertig meter hoog worden.”

Hoorman vervolgt: ,,Nu, maanden later, ontdek ik het prachtige kunstwerk. Het metersgrote kunstwerk kwam tot stand na maanden van intensieve arbeid zoals ondermeer het omvangrijke wortelsysteem zorgvuldig te ontdoen van al het zand en het loszagen en verwijderen van de tientallen meters lange loodzware boomstam waaruit weer een uiterst solide zitbank werd gemaakt evenals de elementen er om heen.”

,,Hierna kon de houtbewerking (woodcarving) pas écht beginnen waardoor, wij in Putten, een opmerkelijke bezienswaardigheid rijker zijn geworden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie