Het beeldmateriaalmateriaal is te gebruiken tot 2 april 2025.
Het beeldmateriaalmateriaal is te gebruiken tot 2 april 2025. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

5 dingen die je altijd al wilde weten over Nutri-ScoreBijna alle supermarkten kiezen met hun huismerken voor Nutri-Score

3 april 2024 om 12:27 Lokaal Deel je nieuws

Zie jij het voedselkeuzelogo Nutri-Score ook op steeds meer producten in de supermarkt? Bijna alle supermarkten kiezen met hun huismerken voor Nutri-Score. Wat betekent de Nutri-Score precies en hoe kan jij het gebruiken tijdens het boodschappen doen? Vijf dingen die je hierover wil weten.

1. Nutri-Score is een hulpmiddel bij de boodschappen.

Met Nutri-Score vergelijk je dezelfde soort producten simpel en snel tijdens het boodschappen doen. En kies je makkelijker voor het product met een betere samenstelling.

De Nutri-Score bestaat uit een letter (A tot en met E) en een kleur (donkergroen tot en met donkeroranje) en staat op de voorkant van het product. De score laat zien of het product een betere samenstelling heeft in vergelijking met dezelfde soort producten. Producten met een donkergroene A hebben een betere samenstelling dan dezelfde soort producten met een donkeroranje E.

2. Met Nutri-Score vergelijk je dezelfde soort producten.

Stel je wilt ontbijtkoek kopen. Dan zijn er verschillende keuzes. Bijvoorbeeld de soorten: zonder suiker, minder suiker of kandij. Welke van de drie ontbijtkoeken heeft dan een betere samenstelling? Met Nutri-Score kan je de verschillende soorten ontbijtkoek met elkaar vergelijken. Je vergelijkt dus ontbijtkoek met ontbijtkoek. En niet ontbijtkoek met saus. De donkergroene Nutri-Score A laat zien dat de ontbijtkoek ‘zonder suiker’ een betere samenstelling heeft dan de ontbijtkoek ‘minder suiker’ met een gele C of de ontbijtkoek ‘kandij’ met een oranje D. 

3. Steeds meer merken kiezen voor Nutri-Score.

Fabrikanten kunnen er zelf voor kiezen of ze een Nutri-Score op hun producten zetten. Als ze hiervoor kiezen, moeten ze het logo op alle producten van hun merk zetten. Zij hebben hiervoor 24 maanden de tijd. Bijna alle supermarkten zijn gestart met het gebruik van Nutri-Score voor hun huismerken. Zoals Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus/Coop, Boon Food Group, Dekamarkt, Dirk, Hoogvliet, Nettorama/Boni, Poiesz, Spar en Vomar.

4. De Nutri-Score zegt niets over hoe gezond een product is.

De Nutri-Score laat zien of een product een betere samenstelling heeft in vergelijking met dezelfde soort producten. De Schijf van Vijf blijft leidend voor een gezond voedingspatroon. Je voldoet dus niet aan een verantwoord voedingspatroon als je alleen producten met een A of B eet. 

5. Nutri-Score is ontwikkeld door wetenschappers uit verschillende landen.

De Nutri-Score wordt per product bepaald met een speciale berekening (algoritme). Producten krijgen een hogere score door eiwit, vezels, fruit, groenten en peulvruchten. En producten krijgen een lagere score door energiegehalte (kcal), suikers, verzadigd vet en zout. Uit de berekening komt een totaalscore voor een product. Bijvoorbeeld een donkergroene A of een donkeroranje E. Verschillende landen gebruiken Nutri-Score. Ook als je op vakantie gaat, kan je Nutri-Score dus tegenkomen op producten in de supermarkt. 

Meer weten over Nutri-Score? Kijk op nutriscore.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie