Illyria is ieder jaar te gast op landgoed Schovenhorst.
Illyria is ieder jaar te gast op landgoed Schovenhorst. Maranke Pater

Illyria weer op Schovenhorst

6 september 2018 om 07:21 lokaal

PUTTEN Het Engelse theatergezelschap Illyria is aanstaande zaterdag te gast op Landgoed Schovenhorst met hun voorstelling ‘the Merchant of Venice’ van William Shakespeare. Ted Kahman is een trouwe bezoekster.

Kahman komt uit Deventer, maar ze is in principe ieder jaar van de partij om het theatergezelschap te ontvangen op het landgoed. ,,Ik kom al ruim vijf jaar naar Putten toe om Illyria aan te zien komen op het weitje waar ze spelen. Met een klein vrachtwagentje rijden ze het grasveld op. Hier komt dan een decor in onderdelen vanaf, dat ze opbouwen tot een podium met verschillende lagen en kleuren, waardoor het net een huisje of een klein circus lijkt.” Zodra het gezelschap geacclimatiseerd is, kunnen ze genieten van een diner gekookt door Kahman. ,,Ze zijn altijd zo druk dat het prettig is voor ze als er voor ze wordt gekookt. Dat doe ik in het witte huisje waar ze ook dat weekend verblijven. Het is vreselijk leuk om vervolgens bij ze aan te schuiven en hun verhalen over hun tour aan te horen.” Illyria speelt het hele seizoen in Engeland, maar heeft een aantal optredens in Nederland dankzij Stichting The English Theatre. Ieder bezoek spelen ze een toneelstuk van Shakespeare en in de stijl van Shakespeare. Vroeger werden de theateruitvoeringen in de open lucht gespeeld. ,,Je kunt als bezoeker vlak voor hun neus gaan zitten, maar het is nog leuker om van de zijkant hun verrichtingen vervolgen. Ze spelen vaak met vier of vijf man verschillende rollen en dan gaan de wisselingen van kostuums en het decor vreselijk snel. Het is erg lollig om te zien.” Met haar zijn er meer mensen die genieten van het theater in de buitenlucht. ,,Ik zie vaak een uur van tevoren al mensen met stoelen, dekens en picknickmanden het veld op komen.”

Ondanks dat the Merchant of Venice in het Engels van Shakespeare wordt gespeeld zijn de voorstellingen volgens Kahman goed te volgen. ,,Je kunt je als bezoeker van tevoren inlezen op het stuk, zodat je een beetje de rode draad van het verhaal weet. Het zijn enorme lappen tekst, maar doordat de spelers het met veel humor en dramatiek spelen wordt het verlevendigd en weet je ook waar het over gaat.” The Merchant of Venice ofwel de Koopman van Venetië is een komedie met een serieuze ondertoon. De rijke Antonio leent geld van Shylock. Hij is zo zeker dat hij dat terug kan betalen dat hij een idiote overeenkomst aangaat: hij zal aan Shylock een pond van zijn eigen vlees geven als hij de afspraken niet nakomt.

De voorstelling begint om 19.30 uur. Vanaf 17.30 uur is iedereen welkom op het weitje bij het Witte Boerderijtje. Ongeacht de weersomstandigheden zal de voorstelling doorgaan. Zorg voor warme kleding voor als het wat frisser wordt en eventueel een regenjas, ook de muggenspray mag niet vergeten worden.

Toegangskaarten zijn online verkrijgbaar op https://www.ticketkantoor.nl/shop/tmv9/en Voorverkoop t/m. 7 september 24.00 uur. Volwassenen € 19,00 (voorverkoop € 16,50), kinderen tot 13 jaar € 14,00 (voorverkoop € 11,50) p.p. Vrienden van Schovenhorst kunnen hun kaartjes met korting reserveren via info@schovenhorst.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie