Afbeelding
Google Maps

Raadsleden kritisch over keuze rotonde Garderenseweg

21 september 2018 om 06:48 lokaal

PUTTEN Het beschikbaar stellen van een extra krediet van 70.000 euro voor de aanleg van een Parkrotonde op de kruising van de Garderenseweg met de Calcariaweg en Bosrand is geen uitgemaakte zaak voor de Puttense raadsfractie.

Wijnand Kooijmans

Een definitief oordeel werd niet gegeven in de commissie economie en openbare ruimte, maar duidelijk is dat de meeste fracties het college van burgemeester en wethouders wel duidelijke kaders willen meegeven waaraan moet worden voldaan bij het verder uitwerken van de plannen. Waarbij ook moet worden bekeken of het alternatief voor verbetering van de huidige rotonde van de Bewonersgroep Calcariaweg niet alsnog als oplossing uit de bus kan komen. Of zelfs kan worden volstaan met een geringe aanpassing van de huidige rotonde.

TEGENSTELLINGEN Duidelijk werd ook dat er tegenstellingen bestaan bij de direct omwonenden. Naast meerderen van hen vindt Henny Theus dat niet kan worden ontkomen aan de aanleg van de Parkrotonde, omdat hiermee de veiligheid het meest wordt gediend. Rende Luitjes liet namens de bewonersgroep weten fel tegen de komst van een megarotonde te zijn. Volgens hem is volstrekt geen rekening gehouden met de alternatieven, zoals door de bewonersgroep aangedragen. Dat maakt, zo zegt hij, dat burgerparticipatie is uitgedraaid op burgerfrustratie.

BOMEN SNEUVELEN Ook Mark Beeken van de Stichting Natuur- en Milieubescherming Putten keert zich tegen de Parkrotonde, onder meer omdat volgens hem hiervoor te veel bomen moeten sneuvelen. Ook vindt hij dat de noodzaak voor de aanleg van de Parkrotonde door het college onvoldoende is onderbouwd. De kap van bomen leidt, zo is zijn mening, tot een ongewenste aantasting van het Veluws Natuurmassief.

VEILIGHEID Volgens wethouder Roelof Koekkoek is door het college nadrukkelijk gekozen voor de verkeersveiligheid. Het alternatief van de bewonersgroep voldoet, naar zijn mening, onvoldoende aan. Hij weet zich hierbij gesteund door het advies van de politie. Daarin is onder meer aangegeven dat vrijliggende fietspaden de voorkeur genieten. Hij betreurt wel dat alle partijen niet op één lijn zijn gekomen.

VALSE START Wethouder Koekkoek erkent dat bij de start van het proces een valse start is gemaakt door eerst met individuele inwoners van Putten te gaan praten. In de toekomst wil hij daarom direct kiezen voor een bewonersavond. Zoals hij ook niet weer wil kijken naar dertig mogelijke varianten, zoals deze nu de revue hebben gepasseerd.

KEUZE De keuze voor welk soort rotonde wordt aangelegd is, zo zegt Koekkoek, een aangelegenheid van het college. Het voorbereidingskrediet is nodig om een zo goed mogelijk plan voor te leggen, dat daarna weer de inspraak in gaat. Het plan moet uiteindelijk ook aan de gemeenteraad worden voorgelegd voor het benodigde uitvoeringskrediet.

Bij de verdere uitwerking wil de wethouder onder meer kijken naar de aansluiting van de Bosrand op de rotonde, maar ook naar de aansluiting bij de Da Costastraat. De vrees bij de commissie leeft dat auto's vanuit deze weg nauwelijks linksaf kunnen slaan door de aanleg van de rotonde.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie